Грчка се неће извући, Немачка клизи у рецесију

УПОЗОРЕЊЕ ВОДЕЋИХ НЕМАЧКИХ ЕКОНОМСКИХ ИНСТИТУТА

  • Верујемо да Грчка не може бити спашена, рекао је Јоаким Шајде из Института за светску економију из Кила, једног од неколико економских института који за немачку владу два пута годишње испитују стање економије државе

         НЕКОЛИКО водећих немачких економских института упозорило је јуче да немачки раст успорава док државу и даље кочи актуелна криза еврозоне. А Грчка, оценили су, неће успети да се ослободи терета дуга и биће јој потребно још једно отписивање.

         Канцеларка Ангела Меркел се надала да ће јој посета Атини ове недеље помоћи да покаже солидарност Немачке са Атином, које се мучи да изађе на крај са кризом. Међутим, економски институти су јуче представили своју јесењу економску прогнозу и довели су сумњу то да ли ће Грчка успети да остане у еврозони.

         „Верујемо да Грчка не може бити спашена,“ рекао је Јоаким Шајде из Института за светску економију из Кила, једног од неколико економских института који за немачку владу два пута годишње испитују стање економије државе.

         Оливер Холтемелер из Института за економска истраживања из Халеа такође је био песимиста. Казао је да је мало вероватно да ће се Грчка икад ослободити свог терета дуга и позвао је на ново рестуктурирање за ту државу, пренео је „Шпигл“.

         Иначе, немачки министар финансија Волфганг Шојбле одбацио је предлог ММФ о отпису дуга, рекавши да то неће бити од помоћи. Министри финансија еврозоне се такође противе тој идеји а Европска централна банка је саопштила да не долази у обзир праштање грчког дуга који она држи.

         Ангела Меркел се противи било каквом додатном реструктурирању, бар док не прођу избори у Немачкој у септембру сљедеће године.

         У извештају се прогнозира немачки економски раст за 2012. од 0,8 одсто, мало нижи од претходних предвиђања, те да ће раст следеће године вероватно бити слаб. Уместо претходно прогнозираних два одсто, у јуче објављеном извештају се предвиђа да ће раст немачког БДП-а износити само један одсто 2013. А тај раст ће долазити готово потпуно од извоза, који се још одржава, наведено је у извештају.

         Међутим, како је пренео „Шпигл, то је најбољи сценарио, заснован на претпоставци да се дужничка криза еврозоне не погорша и да ће се постепено страбилизовати.

         „За то, међутим, нема никаквих гаранција,“ стоји у извештају.

         „Доминира ризик од пада...и велика је опасност да ће Немачка упасти у рецесију.“

         Највећа грчка компанија по тржишној вриједности, Кока Кола Хеленик (ЦЦХ), друга највећа пунионица кока-коле у свету, најавила је да своју управу сели у Швајцарску и убудуће ће трговати на берзи у Лондону.

         Непосредни материјални утицај на Грчку требало би да буде ограничен јер ће грчки погони компаније наставити с радом, а ЦЦХ је објавио да пет одсто пословања те пунионице пића у Грчкој неће бити погођено.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари