Демонстранти у Паризу узвикивали да ће Макрону одсећи главу као краљу Лују XVI

ИСПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЗАПАЛИЛИ ВАТРУ И У ЊУ УБАЦИЛИ СЛИКУ ШЕФА ДРЖАВЕ У ПРИРОДНОЈ ВЕЛИЧИНИ

* Закон о повећању старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године усвојен је без гласања у француској скупштини. У складу са чл. 49.3 Устава земље о праву извршне власти да донесе било који закон без сагласности законодавне власти

________________________________________________________

          НА НОВОМ протесту против пензионе реформе у Паризу, део демонстраната је узвикивао да француски председник Емануел Макрон може доживети судбину краља Луја XVI који је погубљен током Француске револуције.

          Демонстранти су узвикивали: „Одсекли смо главу Лују XVI, можемо то поновити са Макроном“, пише Valeurs actuelles.

          Протест је одржан на Place de la Concorde у Паризу, где је и била одсечена глава Лују XVI, преноси британска новинска агенција Ројтерс.

          Демонстранти су на овом тргу, у близини Бурбонске палате где се одржавају састанци Доњег дома парламента, запалили ватру. И у њу убацили картонску фигуру са фотографијом Макрона у природној величини.

          И на овом протесту је дошло до сукоба између демонстраната и полиције. Најмање један полицајац је повређен. Полиција је користила сузавац, а привела је више од 60 учесника протеста.

          Закон о повећању старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године усвојен је без гласања у француској скупштини.

          У складу са чл. 49.3 Устава земље о праву извршне власти да донесе било који закон без сагласности законодавне власти.

           Пензијски стаж ће се постепено повећавати и достићи 64 године 2030. године.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари