Чланице ALBA-е избацују USAID из својих држава!

ДОГОДИЛО СЕ КОНАЧНО:

ЛАТИНОАМЕРИЧКИ ОБРАЧУН СА АМЕРИЧКИМ НЕ-ВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

Лидери земаља чланица ALBA

  • Проглас о протеривању свих представника USAID потписали у Рио де Жанеиру лидери Боливије, Бразила, Еквадора, Кубе, Доминиканске Републике, Никарагве и Венецуеле
  • Прогласом позване вође свих држава чланица ALBA-е да одмах избаце USAID и све њихове представнике из својих држава, уз оцену да њихово присуство прети суверенитету и стабилности тих држава
  • У  прогласу се наглашава да USAID преко својих програма подржава не-владине организације које промовишу разне фундаментализме ради завере и ограничавања легалних ауторитета земаља чланица ALBA-е и да у многим случајевима нашироко пљачкају њихове природне ресурсе за које тврде да су под њиховом контролом како им се прохте
  • ФАКТИ: Хоће ли се ико из врха власти у Србији усудити да бар погледа према USAID и према свему чиме се бави унутар њених граница

          ОД СВИХ досадашњих потеза које су заједно предузеле удружене државе Латинске Америке, избацивање америчког USAID можда је најзначајнији.

          ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América) - Боливаријанска aлијанса народа Америке - издала је службени проглас у којем тражи одлазак USAID из свих држава чланица.

          Свима који знају шта ради и шта заправо представља USAID, јасно је о колико се озбиљном потезу ради. Јер, за многе је чиста истина: све што САД нису у стању да себи подреде војно, то чини путем велике мреже тзв. не-владиних организација и агенција које оперишу у готово свим земљама света.

          Да зато одмах подсетимо: америчка агенција USAID је основана 1961. наводно ради „пружања руке помоћи људима у другим земљама који се боре за бољи живот, опорављају се од природних катастрофа или настоје да живе у слободној и демократској држави“. Истински, мада скривени циљ и задатак USAID је да сваку државу подреди економским и политичким интересима САД-а, најчешће камуфлирајући своје деловање забринутошћу за људска права, слободу говора и слободу новинарства.

          USAID годишње има на располагању милијарде долара за сврхе и поготово је активан у регионима које Вашингтони пентагон „узимају на нишан“ или су их тек узели „под своје“.

          Управо зато је USAID изузетно активан на простору бивше Југославије, нарочито у организовању не-владиних организација, али и подобних, савезничких медија.

          Државе са високом активношћу USAID-а су - то је правило без изузетка - државе с хроничним дефицитом суверенитета. А то је деценијама био случај баш са државама Латинске Америке. Највећи бразилски лист, Folha de São Paulo, 2005. је директно оптужио USAID за уплитање у политички процес у тој земљи. При том је открио да су функционери USAID-а директно  утицали на „реформе“ које су погодовале десничарским странкама.

          О функционисању USAID писао је амерички историчар Вилијам Блум у књизи „Убијање наде: америчке војне и CIA интервенције после Другог светског рата“.

          Блум је притом указао: „Да бисте разумели америчку спољну политику, прво вам мора бити јасна основна ствар - америчка влада жели да доминира светом“.

          Далекосежни потез ALBA мења ствари: Вашингтон више неће - бар не преко USAID - више неће доминирати Јужном Америком.

          Латиноамерички боливаријански блок постаје све снажнији у својем отпору и борби за повратак суверенитета и аутономије. Ово је утолико већа промена што је управо Јужна Америка дуги низ година била под апсолутном доминацијом САД.

          Избацивање USAID-а је велики ударац спољној политици и интересима САД. Истовремено је показатељ да државе Латинске Америке јачају свакога дана. А притом солидарност постаје кључна компонента њиховог одлучног заједничког наступа. То се, уосталом, показало и после свргавања парагвајског председника Фернанда Луга јер су готово све земље Латинске Америке запретиле санкцијама против нове парагвајске десничарске власти.

          Америчке не-владине организације делују већином унутар оквира борбе за људска права. Свака држава која се усуди да им не уступити територију и оперативни простор за несметано деловање - обично бива проглашавана тиранијом.

          Избацивањем USAID-а, регионални блок ALBA отворено се сврстава у сам врх отпора против америчке доминације. Нема сумње да ће због тога бити на још и већој мети критике западних медија.

Текст прогласа о избацивању USAID-а из држава чланица ALBA блока:

          „Резолуција Политичког Саветаа Боливаријанске Алијансе народа наше Америке (ALBA) о непосредном повлачењу USAID-а из држава чланица алијансе

          (У име Канцелара ALBA-е, окупљених у граду Рио де Жанеиру, Федералној Републици Бразил, дана 21. јуна 2012.)

          УЗЕВШИ у обзир отворено уплитање Америчке Агенције за Међународни Развој (USAID) у унутрашњу политику ALBA држава, под изговором „планирања и администрације економских и хуманитарних потреба за цео свет изван САД-а“, финансирају се не-владине организације које својим акцијама и пројектима осмишљено настоје да дестабилизују легитимне власти које не деле њихове интересе.

          Располажући такође и доказима из откривених докумената америчког Стејт Департмента у којима јасно стоји да се финансирају организације и политичке странке које су у директној опозицији ALBA државама, сматрамо да се ради о отвореном и срамотном уплитању у унутрашње политичке процесе сваке од наших држава.

          Такође држимо да је интервенција једне стране земље у унутрашње политичке процесе друге земље супротна унутрашњем законодавству сваке земље.

          У већини ALBA држава, USAID делује преко разних организација и прерушених организација, на незаконит начин а пролази некажњено, нема правну основу за деловање - илегално финансира медије, политичаре и не-владине организације, између осталог.

          Такође нам је јасно да преко својих програма подржава не-владине организације које промовишу разне фундаментализме ради завере и ограничавања легалних ауторитета наших земаља, и у многим случајевима - нашироко пљачкају наше природне ресурсе за које тврде да су под њиховом контролом како им се прохте.

          Истичемо да нашим државама не треба никакво спољње финансирање ради одржавања демократије, која је учвршћена вољом народа Латинске Америке и Кариба. Такође нам нису потребне организације под управом страних сила које  узурпирају присутност наших државних органа јер тиме се онемогућава њихов развој и њихова улога, а улога наших држава је да служе економским и социјалним интересима наших народа.

          Одлучили смо:

          Да вође свих држава чланица ALBA-е, одмах избаце USAID и све њихове делегате и представнике из својих држава, јер сматрамо њихово присуство интерференцијом која прети суверенитету и стабилности наших држава.

          У граду Рио де Жанеиро, Федерална Република Бразил, 21. јуна 2012.

Потписници:

          Влада плури-националне државе Боливије.

          Влада Републике Кубе.

          Влада Републике Еквадора.

          Влада Комонвелта Доминика.

          Влада Републике Никарагве.

          Влада Боливаријанске Републике Венецуеле.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари