Венецуела иступа из Интер-америчког суда за људска права

УГО ЧАВЕЗ ОБЈАСНИО ДА ТАЈ СУД „ПОДРЖАВА ТЕРОРИЗАМ“,

А ЈЕДНУ ЊЕГОВУ ПРЕСУДУ НАЗВАО ЈЕ „ТРАВЕСТИЈОМ“

        ПРЕДСЕДНИК Венецуеле, Уго Чавез, рекао је да се његова влада повлачи из Интер-америчког суда за људска права након пресуде коју је назвао „травестијом“.

        Тај суд је донео пресуду у корист држављанина Венецуеле Раула Диаза који је оптужен да је 2003. извео бомбашки напад на амбасаду Шпаније и конзулат Колумбије у Каракасу. Том приликом су 4 особе биле рањене.

        Диаз је осуђен на 9 година затвора, али је 2010. успео да побегне из затвора и земље након што му је суд допустио да неколико сати дневно проводи на слободи због посла. Након бега затражио је азил у САД.

        Диаз тврди да је био лажно оптужен и да су „ауторитети у Венецуели“ прекршили његова људска права.

        Интер-амерички суд за људска права пресудио је у корист Диаза наводећи да је Венецуела прекршила његова људска права и да је у затвору био третиран „нехумано“.

        Чавез је одмах жестоко узвратио на ову пресуду рекавши да тај суд „подржава тероризам“. „Немамо више шта да чекамо, Венецуела излази из Интер-америчког суда за људска права због властитог достојанства“, саопштио је Чавез..

        Седиште суда је у Костарики. Чавез је још раније најавио да ће Венецуела изаћи и из другог тела - Интер-америчке Комисије за људска права са седиштем у Вашингтону.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари