ЧАВЕЗ: Венецуела произвела беспилотну летелицу и прве 3.000 „калашњикова“

ИМА ДОМЕТ 100 КИЛОМЕТАРА, А МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ВИСИНУ ОД ТРИ ХИЉАДЕ МЕТАРА

  • Ово је један од три авиона која смо направили и ми ћемо наставити са њиховом производњом. Русија, Кина, Иран и друге земље савезнице допринеле су пројекту, рекао је Уго Чавез на састанку са својим водећим генералима

          ПРЕДСЕДНИК Венецуеле Уго Чавез објавио је да је његова земља произвела беспилотну летелицу за војне и цивилне сврхе у сарадњи с Русијом, Кином и Ираном и да је започела серијску производњу аутомаских пушака марке „калашњиков“.

          „То је један од три авиона која смо овде направили и ми ћемо наставити са њиховом производњом. Русија, Кина, Иран и друге земље савезнице допринеле су пројекту“, рекао је Чавез током састанка са војним генералима.

          Беспилотна летелица има домет 100 километара, може да достигне висину од 3.000 метара, прецизирао је директор државне фабрике за производњу наоружања „Кавим“, генерал Хулио Моралес, навела је агенција АФП.

          Други венецуелански званичник је навео да беспилотна летелица направљена од компоненти произведених у Венецуели и да су је саставили војни инжењери обучени у Ирану.

          Венецуела је потрошила милијарде долара за руско оружје и војне авионе од 2005. године, када је склопљен војни споразум две земље и од када су увезена 24 војна авиона типа „сухој“, десетине борбених хеликоптера и око 100.000 аутоматских пушака „калашњиков“.

          Председник државних произвођача оружја у Венецуели генерал Хулио Сесар Моралес изјавио је да је склопљено 3.000 комада аутоматских пушака типа АК-103 у Венецуели, од потписивања споразума с Русијом. Када буде завршена фабрика која је у изградњи, годишња производње биће 25.000 пушака и 70.000 шаржера за муницију.

          „Ми за то имамо право. Не бисмо могли да смо колонија, али ми смо слободна и независна држава. Ови пројекти су за одбрану, за мир“, изјавио је Чавез.

          Чавез је један од највећих латиноамеричких критичара америчког председника Барака Обаме. Више пута је упозорио да земља мора да се припрема за одбрану јер би САД хтеле да преузму контролу над огромним резервама нафте у тој земљи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари