Чавез успешно оперисан и има одличне шансе

Лекари Венецуеле демантовали колегу-пребега који је најавио скору смрт шефа државе

*  Лекар Салвадо Наварете, који је из Венецуеле побегао у мексико, изјавио: Онколошко обољење које је откривено код председника Чавеза не даје наде за повољан исход лечења јер са таквом дијагнозом (сарком)  пацијент може да живи још највише две године

* Конзилијум који брине о Чавезовом здрављу оценио: «Наварете је свега неколико пута учествовао у неформалним сусретима са председником који нису трајали дуже од 20 минута, а вођени су између председника и групе лекара. Ни тада, а ни раније, он као лекар није прегледао председника Чавеза и није имао приступ било каквој клиничкој информацији везану за здравље председника»

* И Закључио: Ми лекари који лечимо и опсервирамо председника - како раније тако и сада - тврдимо да је изјава доктора Наваретеа лишена било какве стручне основе и да није истинита»

* «Ја се осећам потпуно ослобођеним своје болести! Међутим, наравно да морам учествовати у реконвалесцентном периоду после болести» - написао је Чавез на Твитер-страници 

* Средином јуна у Хавани Чавезје био подвргнут операцији унутар карличног апсцеса, а након 10 дана му је била урађена још једна којом су му уклонили злоћудни тумор дебелог црева.  За четири месеца Чавезу су дате четири хемотерапије – три на Куби и једна у Каракасу

       ЛЕКАРИ су оповргли изјаву хирурга Салвадора Наварете (Salvador Navarrete) који је предсказао Уго Чавезу скору смрт од рака и дали «одличну» прогнозу здравственог стања шефа државе, саопштио је национални радио Венецуеле.

       У интервјуу мексичком листу Milenio Semanal прошле недеље Наварете је изјавио да онколошко обољење које је откривено код председника Венецуеле не даје наде за повољан исход лечења. Чак је устврдио да са таквом дијагнозом пацијент може да живи још највише две године.

       «Мислим да прогноза о здрављу Чавеза није добра. Чим тако говорим то само значи да му остаје још само две године живота» - рекао је овај хирург.

       Он је потврдио да припада оним лекарима који су лечили Чавеза од 2002. године. У прошли петак је Салвадор Наварете напустио Венецуелу након што је полиција претресла његове клинике.

       Званични коминике који се оповргавају тврдње Наваретеа наводно изнете «венецуеланској јавности и медицинској заједници», потписали су: гастроентеролог Дарио Рамирес Карењо (Fidel Dario Ramirez Carreno), хирург и офталмолог Хесус Сисо Гарсија (Jesus Siso Garcia), директор Војне болнице Карлос Арвело (Carlos Arvelo) и трауматолог Рафаэл Варгас Медина (Rafael Vargas Medina).

       У њему се поред осталог каже: «Салвадо Наварете је свега неколико пута учествовао у неформалним сусретима који нису трајали више од 20 минута, а вођени су између председника и групе лекара. Тада су рађене и неке медицинске анализе. Ни тада, а ни раније, он као лекар није прегледао председника Чавеза и није имао приступ било каквој клиничкој информацији везану за здравље председника».

       У документу се изражава недоумица везана за информацију коју је проширио Наварете, а која «не одговара стварности».

       «Ми лекари који лечимо и опсервирамо председника - како раније тако и сада - тврдимо да је изјава доктора Наваретеа лишена било какве стручне основе и да није истинита» - саопштава се у коминикеу. А сам поступак Наваретеа се оцењује као «акт неприхватљиве неоговорности».

       Венецуелански лекари су изјавили «узнемиреној неоснованим декларацијама јавности» да «је председнику Уго Рафаелу Чавезу Фриасу била постављена онколошка дијагоза, да је благовремено подвргнут лечењу и лекарским процедурама што је довело до стања његовог здравља које се сада сматра апсолутно прихватљивим уз одличне прогнозе».

       Уго Чавез се вратио у Венецуелу после другог круга хемотерапије која је обављена на Куби.

       У интервјуу Milenio Semanal Наварете тврди: «Судећи на основу доступних информација од његове породице, Чавез болује од рака у пределу карлице или саркома. Управо зато се у његовом лечењу врши толико агресивна хемотерапија». Овај лекар је пласирао своју изјаву на дан када је Чавез по ко зна који пут отпутовао на Кубу ради даљих претрага. Међутим, одмах по окончању тих претрага, сам председник Венецуеле је на својој Twitter страници написао да се осећа потпуно здрав.

       «Ја се осећам потпуно ослобођеним своје болести! Међутим, наравно да морам учествовати у реконвалесцентном периоду после болести» - написао је Чавез на својој личној страници. 

       Факти подсећају да је средином јуна у Хавани председнику Чавезу учињена операција унутар карличног апсцеса. Након 10 дана урађена је још једна операција којом су му уклонили злоћудни тумор дебелог црева.

       За четири месеца Чавезу су дате четири хемотерапије – три на Куби и једна у Каракасу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари