Чавез осумњичио Американце да лидерима Јужне Америке подмећу канцерогене болести

НАКОН ШТО СЕ САЗНАЛО ДА И

ПРЕДСЕДНИЦА АРГЕНТИНЕ БОЛУЈЕ ОД РАКА...

Уго Чавез и Кристина Фернандес

  • „Било би чудно да Американци већ нису смислили технологију „инфицирања“ раком, само што се за сада о томе ништа не зна“ - изјавио је  Уго Чавез
  • Званични представник Стејт департмента Викторија Нуланд назвала је „ужасавајућом и достојном осуде“ Чавезову претпоставку

        ПРЕДСЕДНИК Венецуеле Уго Чавез изјавио је да је чудна и тешко објашњива подударност обољевања председника земаља Латинске Америке канцерогеним болестима  и изразио сумњу да у то могу да буду умешане САД!

        „Било би чудно да Американци већ нису смислили технологију „инфицирања“ раком, само што се за сада о томе ништа не зна“ - изјавио је Чавез, а преноси телевизија Venezuela de Television.

        Чавез се није огласио тек тако. Пре неки дан се сазнало да председница Аргентине Кристина Фернандес де Киршнер, која је недавно изабана за шефа државе по други пут, болује од рака штитне жлезде и да ће 4. јануара 2012. бити оперисана у Буенос Аиресу. А треба ли подсећати да је сам Чавез у Хавани оперисао рак дебелог црева.

        Нешто пре Чавезовог здравственог проблема, откривено је да различите врсте канцерогених обољења имају председници Бразила Дилма Русев и председник Парагваја Фернандо Луга. 

        Чавез је - оптужујући САД - саопштио да је потпуно победио болест и да је поново савршено здрав. Одмах потом је нагласио да су се Американци још средином двадесетог века бавили опасним експериментима на Гватемали, када су инфицирали одрасле мушкарце, жене и децу разним обољењима.

        Све је ово навело Чавеза да је без утицаја са стране тешко објаснити масовна обољења раком председника земаља Латинске Америке. При том је подсетио чак и на речи кубанског лидера Фидела Кастра који га је пре него што је добио рак упозорио да буде опрезан у комуникацији са људима.

        У исто време Чавез је истакао да никога конкретно не оптужује, већ само користи прилику да каже свој став поводом „веома чудних чињеница, које је тешко објаснити“.  

        Венецуелански лидер је председници Аргентине упутио речи подршке и солидарности. „Кристина, последља ствар коју сам могао да ти пожелим у животу била је да се придружиш нашој групи, групи која је победила рак, али ти сад поручујем да будеш без бриге: преживећемо и победићемо“ — истакао је Чавез.

        Чавез је поводом ситуације са председницом Фернандес де Кирпнер подсетио на речи Симона Боливара: „Уколико нам се природа буде супротстављала, ми ћемо се са њом борити и натераћемо је да нам се потчини“.

        Стејт департмент САД је - према очекивањима - објавио да се ужаснуо претпоставкама председника Венецуеле. Нагласио је да САД не могу бити умешане у настанак малигних обољења код председника неколико латиноамеричких земаља, преноси Асошијејтед прес.

        Званични представник Стејт департмента Викторија Нуланд назвала је „ужасавајућом и достојном осуде“ питање Чавезову претпоставку.

        Нуланд је додала да ниједну другу реакцију, осим овакве, речи венецуеланског лидера не заслужују. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари