ЧАВЕЗ: Нећемо признати ниједну одлуку тог центра!

Председник Венецуеле објавио да се његова земља повлачи из центра за решавање инвестиционих спорова

  • Пред Међународним центром, који је формирала Светска банка, тренутно се води 17 спорова против Венецуеле, а консултантска фирма Екоаналитика проценила је да би због национализације укупно могло да се потражује 33,7 милијарди долара, укључујући и око 23 милијарде на име неизвршених обавеза

         КАРАКАС, (ФоНет) - Председник Венецуеле Уго Чавез саопштио је да се његова земља повлачи из Међународног центра за решавање инвестиционих спорова, којег је формирала Светска банка, и да неће признати одлуке које буду донете.

         Центар је основан да би се решили бројни спорови које против Венецуеле води више мултинационалних компанија, међу којима је и Ексон, који је недавно добио спор са том државом вредан 900 милиона долара.

         "Мултинационалне компаније сада покушавају да нам прете одлукама Међународног центра за решавање инвестиционих фондова. Ми ћемо напустити то тело, али и више од тога - нећемо признати ниједну његову одлуку", рекао је Чавез на државној телевизији Венецуеле.

         Ексон је тражио арбитражу након што је Влада Венецуеле 2007. године одлучила да национализује нафтни пројекат који је водила та америчка компанија.

         Пред Међународним центром тренутно се води 17 спорова против Венецуеле, а консултантска фирма Екоаналитика проценила је да би због национализације укупно могло да се потражује 33,7 милијарди долара, укључујући и око 23 милијарде на име неизвршених обавеза.

         Са неким компанијама, као што су произвођачи цемента Холцим из Швајцарске и Цемекс из Мексика, Влада Венецуеле је направила договор о поравнању, преноси АП.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари