Чавез критиковао блокаду Кубе и подржао Аргентину

ПИСМОМ ИЗ ХАВАНЕ ОБРАТИО СЕ САМИТУ ЗАЈЕДНИЦЕ ЛАТИНОАМЕРИЧКИХ

И КАРИБСКИХ ДРЖАВА (CELAC)

       ПРЕДСЕДНИК Венецуеле Уго Чавез, који се лечи на Куби, у писму које је упутио самиту Заједнице латиноамеричких и карибских држава (Celac) критиковао је „империјалистичку блокаду“ Кубе и подржао захтев Аргентине да јој се врате спорна Фокландска (Малвинска) острва.

       Текст Чавезовог писма прочитао је потпредседник Венецуеле Николас Мадуро. У том писму Чавез је позвао на јачање јединства земаља у региону.

       „Жао ми је што не могу да присуствујем самиту пошто од септембра прошле године водим борбу да повратим здравље у револуционарној Куби“ - изјавио је Чавез, истакавши да „је у току“ са свим дешавањима на самиту.

       Председник Венецуеле је предају председавања земљама Сelac Хавани назвао „актом правде који је показао да су пропали сви покушаји да се Куба изолује на међународној арени“.

       Чавез је осудио Велику Британију због „колонизације и милитаризације Малвинских острва“. Подвукао је да је „правда без сумње на страни Аргентине и Кубе“.

       Иначе, министар инормисања Венецуеле, Ернесто Вилегас, који се такође налази на самиту у Сантијаго де Чилеу, изјавио је у интервјуу радио станици Radio Del Plata да здравствено стање председника Венецуеле омогућује „да започне други део лечења“.

       Министар није могао д прецизира када ће Чавез бити у стању да се врати у Каракас.

       „Веома уважавамо право на приватност свих који се лече. Морамо поштовати њихова права. Али, обзиром да се ради о питању које изазива јавни интерес, све вести објављујемо одмах. Међутим, постоје границе које не желимо да пређемо“ - рекао је  министар.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари