Чавез хоће одбрану и од Америчких ракета

Москва ће Каракасу да одобри четири милијарде долара за куповину руског оружја

Председник Венецуеле Уго Чавез и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

  • Венецуела ће искористити кредит за изградњу комплексног система одбране у чијем ће саставу бити средства за поморску, копнену и противваздушну и противракетну одбрану

    РУСИЈА и Венецуела ће ојачати заједничку банку чије је представништво већ отворено у Москви, а ускоро ће и у Каракасу и Пекингу.

     Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је  Москва спремна да развија везе са земљама латиноамеричког региона како би се заједно супротставиле економској кризи и бориле за мултиполарни свет.

     Први пројекат заједничке банке биће кредит Каракасу у износу од четири милијарде долара за куповину руског наоружања и војне технике.

     Венецуела ће искористити кредит за изградњу комплексног система одбране у чијем ће саставу бити средства за поморску, копнену и противваздушну одбрану.

     Како је саопштио председник Венецуеле Уго Чавез, такав систем је земљи неопходан да би избегла судбину лидера либијске револуције Муамера Гадафија.

     «Ми смо спремни да купујемо од наших руских пријатеља средства за формирање система противракетне одбране, за одбрану својих копнених и морских граница».

     Тачни планови куповине руског оружја још увек нису познати. Москва је пројекат већ одобрила.

     «Русија је спремна да одобри кредит за наоружавање. Не видим у томе никакав проблем, обзиром да Венецуела нема никакав дуг према Русији» - изјавио је неименовани извор из МИД-а Русије.

     «Ми смо свесни да Чавез мора куповати оружје на кредит јер петродоларе троши за социјалне програме. Имајући у виду да је у Венецуели предизборни период, за нас овај кредит представља могућност да подржимо кључног савезника у региону».

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари