Америчка амбасада у Сарајеву: Нема завере против Српске, укинуће је они који траже раздруживање

„РАЗДРУЖИВАЊЕ РС НЕЋЕ ЗНАЧИТИ НИ ЊЕНУ НЕЗАВИНОСТ НИ КРАЈ БиХ ВЕЋ - КРАЈ СРПСКЕ“

Амбасада САД у Сарајеву

* Американци упозорили да ће бранити своје интересе у БиХ и навели: „БиХ није унија два ентитета. Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава наследница Републике Босне и Херцеговине. Устав БиХ не даје право на сецесију или "раздруживање" ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. Република Српска може постојати само унутар БиХ“

________________________________________________________

          РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници није прошла како је Запад очекивао, а то се види дан после по претњама америчке амбасаде у БиХ упућених Републици Српској и њеном руководству.

          Мајкл Марфи поручује да "сецесија или раздруживање" Српске "не значи њену независност нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске".

          Иако су се надали натполовичној већини на гласању, Запад и њихови сателити успели су да усвоје резолуцију без подршке већине земаља свијета.

          - Јуче је господин Додик објавио да је Влада Републике Српске донела званичну одлуку да предложи "раздруживање" Републике Српске од Босне и Херцеговине. Другим речима, то значи сецесију Републике Српске; то је опасно, неодговорно, антидејтонско деловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. А то су кључни интереси САД - наводе из Амбасаде.

          Сједињене Државе, кажу да ће их бранити и штитити.

          - Између осталог, и позивањем на одговорност оних који их излажу ризику. Господин Додик и Влада Републике Српске покушали су објаснити ову одлуку скупином лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност у Републике Српске како би кренула за њима овим опасним путем. Чињенице су једноставне и јасне. Не постоји међународна завера да се укине Републику Српску, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање Републике Српске - наводе они.

          Истичу и да БиХ није унија два ентитета.

          - Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава наследница Републике Босне и Херцеговине. Устав БиХ не даје право на сецесију или "раздруживање" ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. Република Српска може постојати само унутар БиХ. Сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи независност Републике Српске нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске - саопштили су из Амбасаде САД-а.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=556480


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари