Амбасадори Русије и Кине у СБ УН рекли Тегелтији да њихове земље не желе централизацију БиХ

ВАСИЛИЈ НЕБЕНЗЈА И ЏАНГ ЂУЕН: ТО БИ БИЛО У ИНТЕРЕСУ САМО ЈЕДНОГ НАРОДА

Са сталним представником Русије

у СБ УН Василијем Небензјом

        АМБАСАДОРИ Кине и Русије у УН - Џанг Ђуен и Василиј Небензија - су током састанака са председавјућим Савета министара БиХ Зораном Тегелтијом у Њујорку истакли да се залажу за концепт уставог уређења БиХ са два ентитета и три конститутивна народа, те да не желе да се у БиХ направи централизација у интересу само једног народа.

       Тегелтија је изјавио да је током одвојених састанака амбасадорима Небензјом и Ђуеном указао на кључне проблеме који данас постоје у БиХ, те образложио да је желео јуче да се обрати Савету безбедности УН с циљем да се чује истина.

       “Оно што је охрабурујуће јесте да амбасадори Кине и Русије јако добро разумеју односе у БиХ. Били су на седници Савета безбедности и њихово се излагање значајно разликовало и од излагања Кристијана Шмита и неких других амбасадора у Савету безбеднсти УН”, навео је Тегелтија.

       Он је нагасио да ће наставиити комуникацију са амбасадама Русије и Кине са жељом да се истина о стању у БиХ пренесу и неким другим земљама.

       “Они су поновили своје ставове са почетка седнице Савета безбедности УН, а то је да би било пристојно да Шмит - ако жели да поднесе извештај Савету безбедности - затражи подршку тог истог тела УН што он у овом тренутку није урадио”, истакао је председавајући Савета министара.

       Тегелтија је напоменуо да су амбасадори Ђуен и Небензија поновили да им је јасно да је извештај који је поднео Шмит није избалансиран, те да у суштини представља виђење једне стране.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари