У Фергусону и Сент Луису у зачетку „расни рат”

ЦРНАЧКИ ПРОТЕСТИ ДАНАС СУ ЗАБЕЛЕЖЕНИ У ЈОШ 90 ГРАДОВА У 36 АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

  • Сенаторка у локалном парламенту Марија ЧЕПЕЛ-НАДАЛИ: Код нас цвета системски расизам. Он је уграђен у органе власти државе Мисури већ деценијама. Уграђен је и у моју Демократску партију. Ово што сада посматрамо само је симптом расизма који је деценијама гуран под тепих

         ГРАДОНАЧЕЛНИК Фергусона Џејмс Ноулз затражио је од гувернера америчке савезне државе Мисури да у његов град – у којем су поново избили масовни немири – упути додатне снаге националне гарде.

         Уз образложење: „Морамо спречити даља разарања града и његове инфраструктуре и заштитити грађане”.

         Броје ухапшених у Фергусону премашио је 80. У том граду-сателиту Сент Луиса опљачкано је и спаљено 25 зграда.

         Црначки протести данас су забележени у још 90 градова у 36 америчких држава.

         Као што се види, америчке власти – и у Фергусону и генерално – појачавају полицијске мере, не дирајући у узроке проблема. Међутим, о „корену проблема” је проговорила сенаторка у локалном парламенту Марија Чепел-Надали која је упозорила да се у Сент Луису и Фергусону разгорева „расни рат”.

         Она је у изјави телевизији MSNBC указала:”Код нас цвета системски расизам. Он је уграђен у органе власти државе Мисури већ деценијама. Уграђен је и у моју Демократску партију. Ово што сада посматрамо само је симптом расизма који је деценијама гуран под тепих. Чак се радујем што истина излази на видело”.

         Демонстрације су одржане и у Вашингтону и у Њујорку где су учесници протеста привремено блокирали три моста (Трајборо, Менхетенски и Бруклински).

         У Сијетлу су демонстранти полицију гађали петардама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари