THE WALL STREET JOURNAL: Обама живи на острву сопствених фантазија

АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОБАМИН ДРУГИ ПРЕДСЕДНИЧКИ МАНДАТ НАЗВАО „ИСТОРИЈСКОМ ГРЕШКОМ”

  • Утицајни лист Обамину политику према Ирану и његовом атомском програму назвао „великом обманом” и упозорио: „Господин председник је изјавио да ће тај програм бити замрзнут, али у то нико не верује. Тај програм је замрзнут само у Обаминим фантазијама”

         НАСТУП председника Барака Обаме пред Конгресом САД био је неподношљиво одвојен од реалности, посебно ако се има у виду ирационални курс спољне политике који спроводи председник – оценио је амерички лист The Wall Street Journal.

         Одлука председника Обаме да војно присуство САД у Ираку сведе практично на нулу потпуно је у супротности – оценио је лист – са циљевима који су били постављени америчкој армији на почетку ирачке кампање. Утолико више што је у борбама у Ираку погинуло око 3.500, а било рањено безмало 32.000 америчких војника.

         „Разуман човек није у стању да схвати председника који је у стању да једном одлуку обесцени толики број жртава. Барак Обама је то учинио у свом стилу – са непоколебљивом самоувереношћу. Потпуно повлачење војске из Ирака је одлука која је фантастична по својој глупости” – оценио је аутор текста Денијел Хенингер.

         The Wall Street Journal је указао да се Обама – одговарајући на критику једног конгресмена републиканца – похвалио да је освојио два узастопна председничка мандата. Одмах потом је оценио да је други Обамин председнички мандат „историјска грешка због које САД имају председника који живи на острву сопствених фантазија”.

         Хенингер у наставку текста истиче да се Обама хвалио и тиме да САД предводе „бројну коалицију у борби против Исламске државе”. Па му одмах контрирао питањем: „О каквој се коалицији уопште ради? То су углавном ирачка армија и курди који се бори за сопствени опстанак при подршци САД из ваздуха”.

         Хенингер је критиковао и Обамине речи да САД „подржавају умерену опозицију у Сирији”. Подсетио га је, поред осталог, да је ту „умерену дружину” сам у своје време назвао гомилом „зубара, фармацеута и учитеља” који у сиријском друштву имају минималну подршку.

         The Wall Street Journal Обамину политику према Ирану и његовом атомском програму назива „великом обманом”.

         „Господин председник је изјавио да ће тај програм бити замрзнут, али у то нико не верује. Тај програм је замрзнут само у Обаминим фантазијама”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари