РОН ПОЛ: Ово што говори Обама звучи као топот чизама на путу бескрајног рата

ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА ПОКРЕТА ЧАЈАНКА СТРАХУЈЕ ДА ЋЕ ОБНОВЉЕНИ КОНГРЕС ГУРНУТИ САД У НОВЕ РАТОВЕ

Рон Пол

  • Републиканци су задобили већину у оба дома парламента и већ су изразили безумну жељу да наставе обнављање „хладног рата“ 
  • Они захтевају да санкције против Русије остану без обзира што се показало да ј главни разлог за њихово увођење - оптужба за умешаност Москве у обарање малезијског авиона - лажан  
  • Вашингтонска власт која одржава милитаристичко социјално уређење и даље се одлично осећа

        БИВШИ амерички конгресмен и један од оснивача покрета Чајанка, Рон Пол, оценио је да недавне промене у Конгресу САД могу бити и далекосежне и судбоносне.

        Подсетимо прво: Демократска партија је претрпела тежак пораз на недавним изборима за амерички Конгрес и изгубила контролу у Сенату уз истовремени губитак мандата у Представничком дому.

        Први пут за последњих осам година, пуну контролу у Конгресу САД добила је Републиканска партија, која не само што је успела да добије потребних 6 гласова за већину у Сенату, него чак и да „премаши план“ јер је освојила 7 гласова.  

        Власт је прешла у руке републиканаца, оценио је Пол, али се филозофија на Капитол хилу није променила јер се вашингтонска власт која одржава милитаристичко социјално уређење још увек одлично осећа.

        Пол је указао да су многи критиковали његов коментар на социјалној мрежи Twitter: „Републиканска контрола Сената једнака је ширењу ратова од стране неоконзервативаца у Сирији и Ираку. Већ се чује бат војничких чизама“.

        Ево Полових оцена и упозорења која су после тога уследила:

         „Моја страховања су се, нажалост, потврдила много пре него што сам претпостављао. Убрзо после избора, председник Обама је изјавио да је потребно удвостручити број америчких војника у Сирији и Ираку и затражио од конгресмена да повећају финансирање војне операције за 5,6 милијарди долара. Обама је такође изјавио да ће тражити начине за проширење овлашћења за примену војне силе у Ираку и Сирији.

        Обама је рекао шта је потребно за промену стратегије не само у наредна два месеца, него и на дугорочном плану. Те фразе звуче као топот чизама на путу бескрајног рата. Демократе су се у Сенату такмичиле са републиканцима - ко ће снажније инсистирати на вођењу агресивне спољне политике. Али, победа републиканаца, захваљујући којој су се најратоборнији представници неоконзервативаца, као што је Џон Мекејн, нашли на кључним положајима, довешће до тога да ће одговор на молбу председника бити нови план упада у Ирак са великом бројем војника и оружја.

        Осим тога, републиканци су у Сенату изразили безумну жељу да наставе обнављање „хладног рата“. Они захтевају да санкције против Русије остану без обзира што се показало да ј главни разлог за њихово увођење - оптужба за умешаност Москве у обарање малезијског авиона - лажан. Ради подршке Обаминој влади, они хоће да Украјини испоручују оружје, што ће довести до великог броја страдања цивилних лица на Истоку Украјине. 

        Њихова опасна политика у односу на Русију - са намером да „хладни рат“ трансформишу у „врући“ - имаће катастрофалне последице.

        Уопште се не надам да ће обновљени Конгрес на унутрашњем плану моћи да истраје у смањивању расхода. Много је вероватније да ће републиканци подржати нагло повећање социјалних расхода пошто су они еквивалентни војним расходима. Односно, то је оно што Вашингтон назива компромисом“.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари