РОБЕРТС: Вашингтон је почео да реализује план разбијања савеза Русије и Кине

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ: САД НАСТАВЉАЈУ ДА ОСТВАРУЈУ „ДОКТРИНУ ВУЛФОВИЦА”

Пол Вулфовиц

  • * Пол Крејг РОБЕРТС: „Ми, Американци, морали бисмо да се држимо скромније и да не демонстрирамо оволико охолости према другим нацијама. Американци треба да схвате да ни Русија ни Кина – као што то нису били ни Садам Хусеин, Гадафи или Асад – не представљају реалну претњу Сједињеним Државама. Права опасност по САД је у тежњи Вашингтона да  доминира у целом свету”

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе намеравају да покушају да поново Русију потчине својој вољи - рекао је Пол Крејг Робертс.

          Светски познати амерички политиколог оценио је – у интервјуу агенцији Sputnik - да је „доктрина Вулфовица”, која је срачуната на осујећивање саме могућности да се појави држава која би била реални супарник САД, угаони камен спољне политике и војне стратегије САД.

          По његовој процени, данас постоје само две такве државе – Русија и Кина.

          „Док су неоконзервативци у Вашингтону били заузети својим деценијским ратовима на Блиском истоку, Владимир Путин је успео да препороди Русију, а и Кина се уздигла знатно брже него што су очекивали у Вашингтону. САД не намеравају - нагласио је Робертс - да смањују напетост у односима са Русијом. Са тачке гледиште Вашингтона, та напетост је апсолутно неопходна”.

          Москва се ослања на дипломатију, а Сједињене Државе на дипломатију гледају као на знак слабости. Вашингтон се зато ослања - тврди Робертс - на принуду и намерава да присили Русију да се потчини САД.

          Говорећи о јачању БРИКС-а и ШОС-а, Робертс је оценио да Вашингтон неће чекати скрштених руку да земље које се убрзано развијају формирају своје нове алијансе.

          „Сви су изгледи да је Вашингтон почео да реализује свој план срачунат на разбијање руско-кинеског савеза, са амбицијом да га реализује пре него што тај савез довољно ојача. У томе важну улогу игра ММФ који се удвара Кини и обећава јој да ће јуан бити укључен у званичну корпу валута SDR”.

          Амерички политиколог посебно указује да се „руска опасност” у САД намерно надувава:

          „Ми, Американци, морали бисмо да се држимо скромније и да не демонстрирамо оволико охолости према другим нацијама. Американци треба да схвате да ни Русија ни Кина – као што то нису били ни Садам Хусеин, Гадафи или Асад – не представљају реалну претњу Сједињеним Државама. Права опасност по САД је у тежњи Вашингтона да  доминира у целом свету”.

         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари