Многи амерички студенти се „даве у дуговима”

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „КУЛА ОД СЛОНОВАЧЕ” ОТКРИО ДА СЕ ШКОЛАРИНА ОД 1978. ДО ДАНАС ПОВЕЋАЛА ОКО 1.100 ОДСТО

         ПРЕ 20 година многе америчке породице успевале су да финансијски плове кроз непознате воде плаћања за школовање на факултетима, али су од тада трошкови студија рапидно расли, због чега су многи студенти почели да се „даве” у дуговима.

         Ендрју Роси, који је тој теми посветио свој документарни филм „Кула од слоноваче”, каже да се школарина на колеџима повећала око 1.100 одсто од 1978. до данас, преноси Глас Америке.

         Постоји више фактора за то, између осталог и смањена владина подршка вишем и високом образовању, због све скромнијих буџета.

         Роси каже да је - након што дипломира - половина студената незапослена или ради слабије плаћене послове од онога за шта су школовани.

         Један од студената који проводи лето радећи да би се даље школовао је и Брендон Атилис. Новац који заради добро ће му доћи када буде на колеџу, где изнајмљује кућу са двојицом својих пријатеља.

         „Моји родитељи плаћају мој смештај, ја плаћам комуналије. Кад се све сабере, и даље је јефтиније него да живим на самом колеџу”, каже он.
Росијев документарац такође показује да лоша ситуација на тржишту рада не спречава колеџе у подизању школарина.

         Свакако има оних који тврде да школе из елитне групе „Ајви Лиг” имају бренд који гарантује да ће се та висока школарина касније исплатити.

         У настојању да привуку студенте и повећају сопствени престиж, колеџи граде импресивне кампусе, а студенти на крају плаћају трошкове њихове изградње.

         Крис Атилис је то искусила из прве руке, када је са сином Брендоном обилазила кампусе.

         „Добро се представљају. Док сам пролазила и гледала лавабое од гранита у купатилима мислила сам - факултети нису овако изгледали кад сам ја ишла у школу. Затим смо разговарали да - како изгледа - плаћамо и за то да пошаљемо дете у кантри клуб”, каже она.

         Према филму „Кула од слоноваче”, многи студенти одлучују да не иду на колеџ због трошкова које не могу финансијски да поднесу. Неки се окрећу школовању преко интернета, али Брендон сматра да то није за свакога.

         „Треба да радите веома вредно и да заиста желите да добијете диплому”, наводи он.

         Брендон је захвалан што добија школовање које га неће утерати у дугове. Сматра да живот већ сада личи на покретну траку.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари