HUFFINGTON POST: Стезање америчког прстена око Русије није било паметно

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ АЈВАН ЕЛАНД: И ТРАГЕДИЈА МАЛЕЗИЈСКОГ БОИНГА ПОНОВО ПОКАЗАЛА СВЕТУ ЛИЦЕМЕРЈЕ

  • Американци зборавили да су ирански путнички авион без било каквог извињења оборили изнад Персијског залива ракетним системом Aegis када су се САД `80-тих умешале у иранско-ирачки рат и стале на страну Садама Хусеина
  • По Еландовој процени, амерички медији су „рефлексно“ почели да за обарање малезијског авиона оптужују Русију, јер је то „лак плен“. Али су Сједињене Државе само поново свету показале своје лицемерје у спољној политици
  • Џорџ Буш је након пада Берлинског зида обећао Михаилу Горбачову да се НАТО неће ширити на Исток, али је то обећање прекршено. Потом су САД настојале да појачају свој утицај у бившим совјетским републикама Средње Азије богатим енергетским ресурсима
  • Поврх свега, не тако давно, подсећа Еланд, САД су помогле „Ослободилачкој војсци Косова“ да откине Косово од Србије, традиционалног савезника Москве

          АНАЛИТИЧАР калифорнијског Независног института и експерт за питања националне безбедности Ајван Еланд критиовао је америчке власти и медије због лицемерја и лошег знања историје.

          У ауторском тексту за Huffington Post, он је прво подсетио да су САД обарале путничке авионе и да се због тога уопште нису кајале.

          „Да ли се Американци сећају иранског путничког авиона који је без било каквог извињења оборен изнад Персијског залива ракетним системом Aegis када су се САД `80-тих умешале у иранско-ирачки рат и стале на страну Садама Хусеина? Наравно да се не сећају, зато што се несрећни случај своди на горку истину да се Американци не баве историјом“ – пише Еланд.

          Аутор текста је запрепашћен тиме што је малезијски авион уопште летео над зоном борбених дејстава. Одмах потом је подвукао да западни повици о „ратном злочину“ - у условима када се може догодити било каква трагична случајност - уопште нису умесни.

„То је кривица украјинске владе која из само себи знаних разлога није затворила ваздушни простор за летове цивилних авиона“ – сматра Еланд.

По Еландовој процени, амерички медији су „рефлексно“ почели са оптуживањем Русије, јер је то „лак плен“. Али су, на крају, према мишљењу овог аналитичара, Сједињене Државе поново свету показале своје лицемерје у спољној политици.

          У САД, истиче овај аналитичар, однос према историји руско-америчких односа отприлике је овакав: по завршетку хладног рата САД су „милостиво“ пустиле Русију у Г-8 и доделиле јој своје „експерте“ за помоћ у изградњи демократије. Али, Руси су, како пише Еланд, „дозволили „суровом“ Владимиру Путину да сруши све покушаје увоза демократије“.

„Американци се осећају одбаченима јер Русија не жели да личе на нас“ – сматра Еланд.

Онје још оптужио САД за „амнезију“: Сједињене Државе су заборавиле да су саме допринеле погоршању руско-америчких односа. Аутор текста напомиње да је након завршетка хладног рата Запад - као и раније - био сумњичав према Русији и искључио је из НАТО и ЕУ.

Након пада Берлинског зида, Џорџ Буш је обећао Михаилу Горбачову да се НАТО неће ширити на Исток, али је то обећање прекршено. Потом су САД настојале да појачају свој утицај у бившим совјетским републикама Средње Азије богатим енергетским ресурсима.

Не тако давно, подсећа Еланд, САД су помогле „Ослободилачкој војсци Косова“ да откине Косово од Србије, традиционалног савезника Москве.

Русија се такође осетила превареном када је након пристанка на резолуцију ОУН о Либији Запад то искористио да свргне Моамера Гадафија.

Аутор текста је подсетио и на мешање ЦИА у државне преврате по читавом свету, укључујући и Украјину.

Стезање око Русије „прстена обуздавања“ није било мудар корак, истиче Ајван Еланд.

„Видећи како се руши за њу најважнија тампон зона, Русија покушава да спаси све што да спасти <…> А америчко лицемерје, које критикује Русију што ојачава своју тампон зону, просто је запањујуће“ – пише овај амерички аналитичар.

          Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари