FOX NEWS: Вашингтон траћи огроман новац јер и даље ратује против СССР

САД НА ИРАЧКУ АРМИЈУ БАЦИЛЕ БИЛИОН $ А ОНА ПОБЕГЛА ПРИ СУДАРУ СА ИСЛАМСКОМ ДРЖАВОМ

  • Аналитичар Гари СМИТ: Зар Италија не може сама себе да брани? Шта ми у тој земљи радимо? А ми се војно налазимо и у Немачкој, и у Јапану… Ми имамо базе у свим земљама Европе! Да ли су нам те базе заиста потребне?

         АМЕРИЧКИ аналитичари оценили су – учествујући у емисији телевизије Fox News под називом Bulls&Bears – да не постоје никакви услови да САД зарате са Русијом.

         Један од њих, Џонас Макс Ферис који је иначе и економиста, оценио је да је такав рат искључен чак и кад би Пентагон имао много већи буџет од садашњег.

         „И када би војни буџет САД био већи за неколико стотина милијарди долара – зар мислите да би смо нешто предузели? Зар мислите да би се то догодило и да имамо много више војне технике него што имамо данас? То се не би догодило зато што би у случају таквог рата био изгубљен и сам смисао да се на ратовање даље троши новац”.

         Гари Смит је, са своје стране, оценио да Вашингтон непотребно расипа новац на војне базе у Европи јер и даље покушава да ратује против непостојећег Совјетског Савеза. Према његовим речима, САД би много боље било да већи новац троши на рат против тероризма.

         „Сав наш проблем је у томе што и даље ратујемо са СССР. Наш војни буџет није постао мањи због тога што Русија није СССР. Ми као да живимо у другом свету. Зар Италија не може сама себе да брани? Шта ми у тој земљи радимо? А ми се војно налазимо и у Немачкој, и у Јапану… Ми имамо базе у свим земљама Европе! Да ли су нам те базе заиста потребне? Могуће је да нам је потребно 10, 20 или 30 пута више зелених беретки и извиђача-диверзаната, него што их имамо, да би смо се носили са претњом тероризма. Не треба нам сто великих војних бродова негде насред океана. Тако је рат вођен 40-тих година, а данас је друго време”.

         И други учесници исте емисије указивали су да влада САД „ужасно троши буџетска средства”. Тако је политиколог Саша Бернс указала да је Обамина администрација издвојила више од билион долара за обуку ирачких војника који су „побегли при првом судару са бојовницима Исламске државе”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари