FOREIGN POLICY: Америка губи везе и савезе које је градила деценијама

„ВЕЗЕ СА САВЕЗНИЦИМА НАЛАЗЕ У ФАЗИ ПОСТЕПЕНОГ ГАШЕЊА ИЛИ ЧАК ПРЕКИДА”

  • Утицајни амерички лист оцењује: „Сви покушаји алијансе да одреди своју мисију после Хладног рата, значи – током две и по деценије, показали су се узалудним. Штавише, НАТО  је у свим одлучујућим моментима –поводом и Авганистана, и Либије, и Украјине – демонстрирао неодлучност, недоследност и неефикасност”

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе губе везе које су деценијама градиле по целом свету - оценио је Foreign Policy.

          Утицајни амерички лист наглашава да се односи САД са савезницима налазе пред опасности постепеног гашења или чак потпуног прекида. А постоји више узрока због којих се ситуација погоршала до те мере.

          Један је закономеран: многи најважнији савези били су формирани на бази резултата Другог светског рата, а пошто су били у функцији парирања изазовима Хладног рата - сада постепено постају неактуелни и бесмислени.

          Foreign Policy подвлачи да је главни пример за све ово – савез са Европом у оквирима НАТО.

          Јер, сви покушаји алијансе да одреди своју мисију после Хладног рата, значи - током две и по деценије, показали су се узалудним. Штавише, НАТО  је у свим одлучујућим моментима -поводом и Авганистана, и Либије, и Украјине - демонстрирао неодлучност, недоследност и неефикасност.

          У свим сличним ситуацијама, алијанса „губила осећај за реалност, губила се, ограничавала полумерама и одлучивала за потпуно неразумне поступке.

          Foreign Policy сматра да су „жалосном стању” и шире америчке коалиције, попут садашње на Блиском Истоку. И упозорава:

          „Рећи да се традиционалне везе САД не налазе у сасвим нормалном стању, значи -не рећи ништа”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари