ФЕРГУСОН У ПЛАМЕНУ: Ослобођен бели полицајац који је убио ненаоружаног црнца

УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ - ПРЕКО 60 УХАПШЕНИХ, 14 У БОЛНИЦАМА,

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ И У ЊУЈОРКУ И ЛОС АНЂЕЛЕСУ

  • Полиција оценила да је ситуација „много гора него у августу“ када је Дарен Вилсон убио 18-годишњег Мајка Брауна. Шеф локалне полиције Џон Белмар саопштио да је лично избројао „најмање 150 пуцњева“
  • Гувернер државе Мисури, Џеј Никсон, прво је у Фергусону увео ванредно стање, а потом у град послао додатне снаге националне гарде

        АМЕРИЧКИ град Фергусон - град-сателит Сент Луиса - поново је у пламену.

        Пожар је запалила порота која је одлучила да нема места кривичном гоњењу белог полицајца Дарена Вилсона који је са шест метака убио ненаоружаног 18-годишњег црнца Мајка Брауна.

        Центар града одмах је био пун демонстраната. Полиција је употребила димне бомбе и сузавац што је само погоршало ситуацију.

        У Фергусону је већ ухапшено преко 60 демонстраната, а нереди су избили и у Њујорку и у Лос Анђелесу.   

        У болнице је већ пребачено 14 људи. Полиција је оценила да је ситуација „много гора него у августу“ када је Вилсон убио Брауна.

„Нема правде - нема мира”

        Шеф локалне полиције Џон Белмар саопштио је да је лично избројао „најмање 150 пуцњева“.

        Гувернер државе Мисури, Џеј Никсон, прво је у Фергусону увео ванредно стање, а потом у град послао додатне снаге националне гарде.

        У Фергусону је била и новинарка Лорена да ла Куеста, ситуацију је описала овако: „Ишла сам са демонстрантима. Одједном су сви почели да беже уназад јер се приближила полиција. Осетила сам удар по нози и схватила да је то била бомба са сузавцем. Експлодирала је. Моје очи су греле и нисам могла да дишем.

        Почели су: разбијање излога продавница, гађање полиције каменицама, пљачкање и паљевине. Ништа није помогло што је Барак Обама позвао учеснике протеста да своје незадовољство исказују мирно и што су са истом молбом иступили и Браунови родитељи.

        Опуномоћеник руске дипломатије за људска права, Константин Долгов, оценио је да у САД бити све више проблема „на расној основи“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари