ФБИ надзире Американце и преко камера компјутера и мобилних телефона

ЛИСТ USA TODAY ОБЈАВИО ИСТРАЖИВАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ПОКАЗАЛО ДА ГРАЂАНЕ САД НЕ ШПИЈУНИРА САМО НСА, ВЕЋ - КО СТИГНЕ

  • Бивши заменик директора Управе техничких операција ФБИ у граду Куонтико Маркус Томас открио да та служба већ неколико година има могућност да  тајно укључује видео камере приватних компјутера, а да се притом не пали лампица која показује да је у току снимање

         ЕЛЕКТРОНСКА шпијунажа и надзор по свему судећи су већи проблем „малог човека” – поготово у САД – него што је он то могао да закључи на основу сензационалних раснкринкавања бившег сарадника ЦИА и НСА Едварда Сноудена.

         Утицајни лист USA Today објавио је сопствено истраживање које је показало да Американце не уходи само специјализована Агенција за националну безбедност (НСА), већ да је „ловаца” знатно више. Другим речима, да Американце прислушкује и контролише – ко стигне. Шта више, да се не ради само о прислушкивању већ и о видео надзору уз помоћ персоналних компјутера и видео камера мобилних телефона.

         Поменути лист је на насловној страни објавио резултате истраживања обављеног заједно са медија-холдингом Gannett. То истраживање је обухватило више од 125 специјализованих служби у 33 америчке савезне државе.

         Главни закључак тог истраживања био је: све те службе су опремљене новим технологијама, укључујући и специјалну преносну апаратуру, која омогућава скидање информација са мобилних телефона „у режиму реалног времена”. Такође: да се „скидају” подаци о хиљадама и хиљадама корисника мобилне телефоније истовремено, независно од тога да ли су ти људи у епицентру неке истраге или нису”.

         Аутори истраживања посебно су описали метод помоћу којег полиција долази до информација о броју било ког мрежног или мобилног телефонског апарата и преко њих обављеним разговорима.

         У исто време је The Washington Post објавио обимну сторију о лову америчких специјалних служби на неку особу под именом Мо која грађане САД преко интернета плаши различитим терористичким претњама.

         ФБИ и остале америчке специјализоване службе засада Мо никако не успевају да ухвате, упркос томе што покушавају да му уђу у траг већ дуже од годину дана.

         Исти лист тврди да ФБИ притом користи чак и „хакерске методе”. Притом је навео речи бившег заменика директора Управе техничких операција ФБИ у граду Куонтико Маркуса Томаса који је открио да та служба „већ неколико година има могућност да  тајно укључује видео камере приватних компјутера, а да се притом не пали лампица која показује да је у току снимање.

         И досад су постојала подозрења да се видео камере компјутера и мобилних телефона могу користити за праћење њихових власника.Томас је то, ево, само потврдио.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари