Црначку већину у Фергусону у покорности држи 2.200 припадника Националне гарде

ДРУГОГ ДАНА ПРОТЕСТА „САМО“ 44 УХАПШЕНА

- МАЊЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У 170 АМЕРИЧКИХ ГРАДОВА

Припадници Националне гарде у Фергусону

  • Полицијску „филијалу“ у самом Фергусону, у којем две трећине становника чине црнци, чувају оклопни транспортери, специјалци наоружани пиштољима и пушкама М4, док хеликоптер непрекидно „виси“ над центром града
  • Многи учесници протеста носили плакате „Не пуцај!“ и „И живот црнца нешто вреди!“. Полициjа растерала око 100 најагресивнијих демонстраната коjи су извикивали пароле и носили транспаренте на коjима jе, између осталог, писало: „Нећете нас ућуткати“. Сви су били у мајицама на којима је писало „Мајкл Браун - то сам ја“ и сви су сложно скандирали: „Нема правде - нема мира!“

        TОКОМ друге, нешто мирниjе ноћи у Фергусону, америчком граду у Мисурију у којем трају протести због одлуке велике пороте да ослободи одговорности белог полицаjца Дарена Вилсона коjи jе са 12 метака убио ненаоружаног црнца-тинеjџера Mаjкла Брауна, ухапшена су „само“ 44 учесника протеста.

        Ово је саопштио шеф полиције округа Сент Луис Џон Белмар. Испред локалног седишта полиције, а његову „филијалу“ у самом Фергусону чувају оклопни транспортери, специјалци наоружани пиштољима и пушкама М4, док хеликоптер непрекидно „виси“ над центром града.

        Фергусон је град са двотрећинским црначким становништвом, а првог дана демонстрација било је преко 80 ухапшених.

        Гувернер Mисуриjа Џеj Никсон послао је у Фергусон - у помоћ полицији - 2.200 припадника Националне гарде. Три пута више него првог дана демонстрација.

        Демонстранти су запалили аутомобил патролне полициjе у Сент Луису (Фергусон је његов град-сателит), а полициjа jе прогласила протесте „нелегалним окупљањем“, упозораваjући демонстранте и новинаре да би могли бити ухапшени.

        Припадници Националне гарде су блокирали Западни флорисант, пут кроз Фергусон коjи jе прве ноћи протеста био поприште наjвећих паљевина и пљачки.

        Многи учесници протеста су носили плакате „Не пуцај!“ и „И живот црнца нешто вреди!“.

        Полициjа jе растерала око 100 најагресивнијих демонстраната коjи су извикивали пароле и носили транспаренте на коjима jе, између осталог, писало: „Нећете нас ућуткати“. Сви су били у мајицама на којима је писало „Мајкл Браун - то сам ја“ и сви су сложно скандирали: „Нема правде - нема мира!“

        Oни су потом потиснути у правцу градске скупштине у где jе запаљено патролно возило, а полициjа за разбиjање демонстранциjа jе бацала сузавац и послала оклопне транспортере да успоставе ред.

        Mирни демонстранти су изашли и на улице Вашингтона и протестовали испред Беле куће.

        Углавном мирни протести одржани су и у другим мањим и већим градовима од Oкланда и Сиjетла на Западноj обали до Aтланте, Филаделфиjе и Балтимора на источноj.

        У Окленду је полиција ухапсила 43 демонстранта.

        У Лос Aнђелесу jе око 500 људи свих раса, међу коjима су биле читаве породице, укључуjући децу, шетало у правцу полициjских станица.

        У Портланду и Денверу полициjа jе, према неким извештаjима, употребила сузавац.

        CNN jе jавио да су мањи и већи скупови одржани у 170 градова широм СAД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари