Бивши директор NSA Кит Александер прима милион долара месечно за - консултације

ПРИМА ИХ ОД NSA, А ФОРМАЛНО:

ЗА „КОНСУЛТАЦИЈЕ У СФЕРИ КОМПЈУТЕРСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ“

Кит Александер

        ПРОТИВ америчке Агенције за националну безбедност - општепознатој по глобалној шпијунажи чувене NSA за коју је радио и Едвард Сноуден - покренут је поступак због одбијања да открије колика су примања њеног бившег директора Кита Александера.

        Покретање поступка је уследило након истраживања америчког новинара Џејсона Леополда који - након што је све проверио - саопштио да Александер прима милиона долара месечно! Формално: за „консултације у сфери компјутерске безбедности“.

        Претходно је конгресмен-демократа Алан Грејсон упутио писмо председнику Асоцијације за индустрију вредносних папира и финансијска тржишта (SIFMA) - Кенету Бентсену - у којем му је скренуо пажњу на могућност откривања тајних података о Александеровом ангажману у NSA.

        Грејсон је у истом писму указао: „Обелодањивање или неовлашћено корипћење тајних информација ради стицања зараде - као што господин Александер добро зна - кривично је кажњиво“.

        Леополд је 2013. Године - позивајући се на закон о слободи информација - подносио тужбу против америчких специјалних служби због одбијања CIA да му стави на увид резиме (300 страница) тајног извештаја комисије Сената САД о CIA-програму хапшења и саслушања.

        Суд округа Колумбија одбацио је тужбу уз образложење да се радило о сенатском извештају, а да је CIA дужна да чини јавним само своје сличне „материјале“.               

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари