Америка на све могуће начине шпијунирала Чарлса Буковског

ПОД ЛУПОМ FBI НАШАО СЕ ЗБОГ СЕРИЈЕ ТЕКСТОВА ПОД НАЗИВОМ

„БЕЛЕШКЕ СТАРОГ ПОКВАРЕЊАКА“ У ТАБЛОИДУ „OPEN CITY“

Чарлс и Линда

  • Агенти FBI прислушкивали пишчеве разговоре, водили „интервјуе“ са људима из његове околине

        FBI је током 1968. године надгледао америчког писца Чарлса Буковског, а повод су биле његове колумне у таблоиду „Open City“.

        Резултат тог шпијунирања је досије на 113 страница који баца ново светло на живот угледног аутора.

        FBI је новац пореских обвезника трошио и на шпијунирање познатих уметника. У архивама FBI-ја - уз белешке о Џону Ленону и многим другим иконама друге половине 20. века - нађен је и посебно богат досије првог америчког „писца са дна каце“ Чарлса Буковског.

        Наиме, тај досије је након откривања скениран и у целости објављен на страници bukowski.net.

        Судећи према шпијунским белешкама, Буковски се под лупом FBI нашао због серије текстова под називом „Белешке старог покварењака“ у таблоиду „Open City“.

        Истрага је започела 1968. године када је писац још радио у америчкој пошти. Обавештајци су наводно страховали да случајно нема приступ поверљивој пошти.

        Поред тога, његовим послодавцима се није свиђала чињеница да Буковски пише о оргијању, алкохолизму и уличним тучама, тиме нарушавајући њихов углед.

        Чешљајући живот Буковског, агенти FBI су прислушкивали његове разговоре, водили интервјуе са људима из пишчеве околине.

        На крају су закључили да није опасан, већ само ексцентричан, и да има бујну машту. Резултат истраге је досије на чак 113 страница које откривају и нека нове податке о животу Буковског.

        У том досијеу се, између осталог, наводи и да му је прва супруга била Џејн Кунеј, а не песникиња Барбара Фреј, како се до сада мислило.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари