Русија добила фестивал војне и војничке песме са учесницима и из света

У РОСТОВУ НА ДОНУ ОДРЖАН ТРОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ «ГЛАС ФРОНТА“

* Гран при победник фестивала је група „Сунце за нас“ у саставу Ајста Кулкинајт, Елизавета Иванушћенко и Артјом Власов. Добитник специјалне награде у категорији „Старија генерација“ Всеволод Титченко, ветеран Другог светског рата који је ове године напунио 90 година, а отпевао две песме

* Организатор фестивала је Центар за медијске стратегије из Ростова на Дону чији је руководилац Марк БИКОВ рекао: Фестивал је био посвећен онима који бране Русију и симбол је уједињеног народа спремног да подржи своје хероје. Планирамо да развијамо овај пројект. Наши патрнери су предложили да фестивалу додамо филмове и краткометражне видео-материјале           

 * Композитор Сергеј ВОЈТЕНКО, председник жирија: Две и по године Специјалне војне операције изнедриле су много нових песама и извођача. Људима недостају песме у које гооре о љубави према Отаџбини. Песме у којима славимо нашу историју и подвиг наше војске. Предивно је што се појавио овај фестивал

* Србија је имала посебно место на фестивалу. Члан жирија био је Горан ШИМПРАГА, директор Медија центра Руски експрес из Београда. Његово учешће дало је фестивалу међународни ранг и било у функцији успостављања културних веза између наших народа. Он је рекао: «Желео бих да цитирам речи истактутог јерарха Српске православнне цркве митрополита Амфилохија. Он је рекао да Срби треба да се од Руса уче благочестивости, а Руси од Срба - радости. Надам се да ће на овом фестивалу бити много радости!»

___________________________________________________________

          Аутор: Алина ИВАНОВА          

          У РОСТОВУ на Дону je завршен Сверуски фестивал извођача савремене војне песме «Глас фронта».

          Круна тог тродневног такмичења био је гала концерт посвећен браниоцима Русије, одржан у живописном парку на левој обали реке Дон.

          Организатор фестивала био је Центар за медијске стратегије из Ростова на Дону на чијем челу је Марк Биков. Фестивал је био посвећен онима који бране Русију и симбол уједињеног народа спремног да подржи своје хероје.

          «Данас је финално вече Фестивала Глас фронта. Учесници су препуни ентузијазма и позитивне енергије. Својим стваралаштвом желели су да нам дочарају оно што се суштински дешава у нашој земљи. Надам се да ово није последње овакво окупљање. Планирамо да развијамо овај пројект. Осим тога, наши патрнери за уметнички део фестивала предложили су да му се додају филмови и краткометражни видео-материјали» – рекао је Биков.

          Многи извођачи су по први пут су допутовали у Ростов.

          Од 300 претендената на награде, жири је изабрао 100 најбољих. Наступили су извођачи из разних делова Русије: Владивостока, Уфе, Саратова, Самаре, као и из нових региона и република Северног Кавказа.

          Посебну пажњу привукло је присуство страних учесника. 

          Србија је имала посебно место на фестивалу. Члан жирија био је Горан Шимпрага, директор Медија центра Руски експрес из Београда. Његово учешће дало је фестивалу међународни ранг и било у функцији успостављања културних веза између наших народа.

          «Желео бих да цитирам речи истактутог јерарха Српске православнне цркве митрополита Амфилохија. Он је рекао да Срби треба да се од Руса уче благочестивости, Руси од Срба радости. Надам се да ће на овом фестивалу бити много радости!» — рекао је Шимпрага.

Сергеј Војтенко, председник жирија, композитор, заслужени уметник Русије у изјави за Јужну службу новости истакао је значај овог фестивала у савременим условима.

          «За 2,5 године добили смо много нових песама и извођача. Људима недостају песме у које гооре о љубави према Отаџбини — о великој и малој. Песме у којима славимо нашу историју и подвиг наше војске. Предивно је што се појавио овај фестивал» — нагласио је Војтенко и додао да је било много добрих песама и извођача. Ипак, фестивал који се одржава уз подршку Председничког фонда културних иницијатива има своја правила и ограничења.

          «Као председник жирија, предложио сам да добитници награда деле места. Да учиним тако да, на пример, буде неколико других места. Ипак, руководство фестивала истакло је да морамо бити строги у селекцији што само подиже његов престиж» — закључио је заслужени уметник Русије.

          У оцењивању учесника учесвовали су и музичар гитариста и члан Савеза писаца Русије Сергеј Матвејенко и музичар Олег Бодров.

          Оценили су да је извођачки ниво био веома висок и да су најбоље бирали у две фазе. Није прошло без спора о томе ко је бољи.

          «Данас учесници наступају у парку на Левој обали Дона. Како смо бирали најбоље? Веома једноставно. Оне који су певали са душом и у своје интерпретације уносии љубав. Желели смо да песме говоре о њима, а не да буду само упаковане речи и мелодије» — сећа се Јатвејенко радне и непреспаване ноћи жирија.

          Такмичарски, «Глас фронта» није био само место за талентоване извођаче, већ и важна акција подршке армији.  Гледаоци су могли да осете јединство и солидарност друштва у овим компликованим временима и значај сваког појединца који је на бранику Отаџбине.

          Всеволод Титченко, добитник специјалне награде у категорији „Старија генерација“, ветеран Другог светског рата који је ове године напунио 90 година истиче: «Нисам очекивао да ће ми омогућити да наступим на сцени и да још освојим специјалну награду. Само сам желео да доживим моралну сатисфакцију, можда и неку диплому или нешто слично. Отпевао сам две песме. Једна се зове „Војник је ишао“. Она је посвећена Едуарду Станиславовичу Дјаконову — гардијском воднику који је спасао своје другове бацивши се телом на гранату. Он је погинуо и спасао животе својих људи.

          Друга песма зове се „Отаџбина у опастности“. Она говори да непријатељ поново покушава да уништи нашу Отаџбину. Али, ми Руси морамо да устанемо у њену одбрану. Нисам очекивао да ће имати толики одјек код слушалаца!».

          Жири је одлучио да победници у категорији деце буду: Аксиња Крамар и Денис Пшенични, а на другом месту је Уљана Цоколова.

          У категорији старија генерација посебно су се истакли Владимир Андријук који је совојио прво место, Елеа Панченко и Сергеј Љамин – друго и треће место .

          Гран при победник фестивала је група „Сунце за нас“ у саставу Ајсте Кулкинајт, Елизавета Иванушћенко и Артјома Власов.

          У омладинској конкуренцији истакли су се Ана Попова и Татјана Воропајева, као и група „Огњени ветар“.

          Средња генерација такође је показала виско ниво професионализма.

          Специјану награду добио је Данил Хомјаков. А међу осталим награђенима били су Татјана Лазарева, Адељ Искиндирова, дует „Сребро“ у саставу Анатолиј Шушкет и Алексеј Ершова.

           Друга специјална награда уручена је Амију Маулане учеснику фестивала из Индонезије.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари