Да ли је Линчову јахту потопио торнадо или 6 милијарди $ које није хтео да врати Hewlett-Packard?

ИСПРЕД ОБАЛА СИЦИЛИЈЕ ПОТОНУЛА 56 МЕТАРА ДУГАЧКА НЕПОТОПИВА ЈАХТА БРИТАНСКОГ МИЛИЈАРДЕРА

(Колаж: Нова)

* Међу шест несталих, осим самог милијардера Мајка Линча, су председник Morgan Stanley Џонатан Блумер и Линчов адвокат Крис Морвило. А шта је спојило све ове људе на Bayesian? Линч је желео да са својим адвокатима, пријатељима и члановима породице, прослави то што се одбранио од ужасних оптужби Hewlett-Packard који је од њега купио Autonomy за 11 милијарди долара и убрзо након тога га тужио за надувавање његове капитализације и тражио 6 милијарди назад

* У суботу која је претходила сицилијанској катастрофи са страшним ураганом на површини од неколико квадратних километара, Стивена Чемберлена је док је џогирао у селу Стретхам, код Кембриџшира  у Енглеској, убио аутомобил у пролазу којим је, према полицији, управљала старија жена. А Чемберлен је радио у Autonomy као потпредседник за финансије

* Тако су, наоко сасвим случајно, у року од два дана умрли сви победници у процесу Hewlett-Packard против менаџмента Autonomy. А и шеф међународне финансијске институције (Morgan Stanley) која је директно управљала Линчовим милијардама

__________________________________________________________

          Аутор: Игор МАЉЦЕВ

          ВОЛИМ мале бродове. Зовете их јахтама, суперјахтама, луксузним јахтама, како хоћете.

          Најзанимљивије су оне које прави бродоградилиште Perini Navi из Вијаређа, у Италији.

          То су моторни једрењаци са углачаним металним трупом (увек луксузно плаве боје). Сваки се прави по посенбом дизајну. Различитих су дужина - од 30 до 90 м - и различитог броја јарбола. Ентеријере дизајнирају врхунски светски дизајнери.

          Немогуће их је потпити. Да би се то догодило, морају се спојити статистички немогуће појаве.

          А ипак 19. августа, ноћу, 300 м од обале Сицилије, јахта напреављена у Perini Navi, дужине 56 м, потонула док је била усидрена.

          И то сасвим млада јахта, направљена 2018-те.

          При поринућу у море добила је Salute, а потонула је под чудним именом - Bayesian.

          То име потиче од имена еминентног научника и свештеника Томаса Бајеса, који је формулисао Bayesian statistics, која омогућава да се утврди вероватноћа неког догађаја под условом да се догодио други статистички међузависан догађај.

          Запамтите ову формулу. Добро ће вам доћи.

          Јахту је тако назвао њен нови власник - „Британски Бил Гејтс" 59-годишњи Мајк Линч, који је добио Орден Британске империје за стварање софтверског гиганта Autonomy.

          Идеја коју је узео за основу филозофије своје компаније била је заснована на Бајесовој теореми.

          Autonomy је стартовала са препознавањем отиска прста, па прешла на средњи софтвер који пружа прилагодљиве механизме категоризације садржаја засноване на рачунарству заснованом на значењу и препознавању слика.

          Компанија је 1998. године спровела иницијалну јавну понуду на Лондонској берзи. Током наредне две године, њена тржишна капитализација је порасла 100 пута, премашивши 10 милијарди долара на врхунцу dot-com бума и направила од Линча доларског милијардера.

          Само Линч и још петоро гостију на јахти још нису пронађени - након што је у 4.30 ујутру ниоткуда налетео водени торнадо и наводно положио Линчову јахту на бок, након чега је потонула за неколико секунди.

          Прелиминарно: погинуо је само кувар, 15 људи је спасено, а за шест се трагало.

          У близини је билао још једна јахта - 42-метарски Sir Robert Baden Powell, чији је стражар упалио мотор и успео да избегне удар торнада.

          Када се његова посада осврнула на сидриште Bayesian, њега више није било на површини, а немачки капетан је пожуриоо да спасава преживеле.

          Из неког разлога, на Bayesian није било дежурног који би упалио мотор и осујетио катастрофу.

          Највероватније су сва врата и преграде на Bayesian биле под притиском водене масе, јер јахта те класе не може потонути.

          Вероватноћа догађања по Томасу Бајесу овде почиње да превазилази своју класичну шему.

          Међу шест несталих, осим самог милијардера Мајка Линча, су председник Morgan Stanley Џонатан Блумер и Линчов адвокат Крис Морвило.

          Подсетимо: Morgan Stanley је друга највећа финансијска транснационална корпорација у Сједињеним Државама.

          Шта је спојило све ове људе на Bayesian?

          Линч је желео да прослави правни успех са својим адвокатима, пријатељима и члановима породице. Управо се  био одбранио од ужасних оптужби Hewlett-Packard-а, који је од њега купио Autonomy за 11 милијарди долара и убрзо након тога га тужио за надувавање његове капитализације.

          Он и његов комерцијални директор Сушован Хусеин, који је држан у затвору пет година, суочили су се са захтевом да врате пола суме добијене за продату компанију.

          Стивен Чемберлен, потпредседник Autonomy за финансије, био је суоптужени на суђењу Линчу.

          После вишегодишњег суђења, током којег су Линча британске власти изручиле Америци, упркос свим његовим заслугама, челници компаније су добили процес и били потпуно ослобођени оптужби 24. јуна 2024. године.

          Управо је тај догађај прослављао Мајк Линч на свом прелепом броду поред обала прелепе Сицилије. Са својим рођацима, са својим адвокатом, који је искористио сву своју снагу и Линчева бескрајна средства да победи на суду, и са једним од најутицајнијих финансијера на свету.

          Линч је признао: „Да нисам имао оволико новца као сада, никада не бих добио процес - правни трошкови су ужасно велики.

          Али, што се тиче Бајесове теореме која захтрева „још један статистички међузависан догађај“...

          У суботу која је претходила сицилијанској катастрофи са страшним ураганом на површини од неколико квадратних километара, о чему италијанска метеоролошка служба ништа није знала нити је на њега упозорила, Стивена Чемберлена је док је џогирао у селу Стретхам, код Кембриџшира  у Енглеској, убио аутомобил у пролазу којим је, према полицији, управљала старија жена.

          Чемберлен је радио у Аутономији као потпредседник за финансије.

          Ето тако, наоко сасвим случајно, у року од два дана су умрли сви победници у процесу Hewlett-Packard против менаџмента Autonomy. А и шеф међународне финансијске институције која је директно управљала Линчовим милијардама.

          Ако мислите да теорију завере градим од нуле (јер то се не дешава тек тако, и није јасно како технички извести планирано уништење толиког броја актера у једном конфликтном процесу), онда ћу рећи да за сваку теорију завере постоји Бајесова теорема, која директно говори о узрочно-последичним везама у нашем свету, па чак и у савременој информатици.

          Према тој теореми, пре или касније рониоци морају пронаћи рупу у боку Линчове јахте, јер такви бродови једноставно не могу да потону у року од два минута. Ни под ударом воденог торнада.

          Ово значи: а) Американци не воле да губе на суду, поготово настоје да извуку 6 милијарди које сматрају априори неправедно плаћеним. А то, заправо, увек раде са страним бизнисменима? И такође – б) – да светски финансијски систем доживљава невиђену кризу и да унутар њега почиње њему прирођени канибализам, када се нико ни пред чим не зауставља – погледајте, уосталом, случај Северних токовам.

          Сaда прелепа јахта из Perini Navi лежи на дну, накривљена на своју десну страну. Са поломљеним јарболом високим 70 м, а комади намештаја су онемогућавали рониоце да уђу унутра како би сазнали чија су тела остала у кабинама.

           А баш је штета што је утонуло право ремек-дело бродоградње.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари