Вулин и Лавров: Србија и Русија желе даље унапређење свог стратешког партнерства

РАЗГОВАРАЛИ И О МОДЕЛИМА И МЕХАНИЗМИМА САРАДЊЕ СРБИЈЕ СА БРИКСОМ

Александар Вулин и Сергеј Лавров

* Сергеј ЛАВРОВ: Хитлер је покорио скоро целу Европу, ставио јепод оружјеи под слоганомнатчовекаодлучио да заузме Совјетски Савез. Није успео. Оне западноевропске елите које су сарађивале са Хитлером би наравно желеле да забораве ту срамну страницу у својој историји. Данас видимо како су Англосаксонци поново ујединили скоро целу Европу у својој декларисаној намери да нанесустратешки поразРусији на бојном пољу

* ЛАВРОВ: Дали сте интервју РИА Новости и поменули сте методобојених револуција“. Посебно сте навели пример октобра 2000. године, када је у Србији учињен први драстичан покушај. Сада се нешто слично дешава у Молдавији. Сасвим недавно је био нови покушај да се то понови у Србији. Уверили смо се у чврстину председника Србије Александра Вучића и целог његовог тима у супротстављању тим покушајима и у одбрани принципа који иритирају Запад. Свесрпски сабор је показао да то потпуно одговара интересима Срба у Србији и БиХ

* Александар ВУЛИН: Русија своју безрезервну подршку Србији никада није условљавала или уцењивала. Србија, коју води Вучић, захвална јој је због тога не заборавља вековно пријатељство наша два народа

* Вулин се у Москви састао и са помоћником председника Руске Федерације Николајем Патрушевим. Оценио је да је Патрушев велики пријатељ и савезник Србије, исказавши му захвалност на личном труду као и залагању Руске Федерације у борби против доношења резолуције о Сребреници и на доследној политици поштовања територијаног интегритета и суверенитета наше земље

_____________________________________________________

            РУСКО Министарство спољних послова објавило је цео текст уводне речи Сергеја Лаврова на данашњем сусрету са Александром Вулином:

            «Поштовани Александре, драги пријатељу,

            Драго нам је због Ваше нове посете Руској Федерацији. Имате изузетно напоран програм, али он одражава области сарадње које су приоритет за лидере и владе Русије и Србије и интересе наших народа.

            Важно је развијати сарадњу у свим областима. Поготово када су природни односи међу државама које желе да сарађују подвргнути невиђеним нападима оних који би да идеологизују целу светску политику, да је подреде „правилима” писаним на „колективном Западу” и усмереним на очување хегемоније.

            Ових дана сте говорили на церемонији откривања споменика Србима у парку “Патриот” и поручили да Русија и Србија неће дозволити да се историја заборави и да неће подржати оне који се стиде свог наслеђа. Немају чега да се стиде ни Срби ни Руси. Заједно смо се борили током Другог светског рата и допринели победи над нацизмом.

            Нажалост, баш као и тада, пре скоро 100 година, Хитлер је покорио скоро целу Европу, ставио је „под оружје” и под слоганом „натчовека” одлучио да заузме Совјетски Савез. Није успео. Оне западноевропске елите које су сарађивале са Хитлером би наравно желеле да забораве ту срамну страницу у својој историји. Данас видимо како су Англосаксонци поново ујединили скоро целу Европу у својој декларисаној намери да нанесу „стратешки пораз“ Русији на бојном пољу.

            У те сврхе створен је отворено нацистички, расистички украјински режим, чијим рукама покушавају да остваре тај задатак. Чињеница да су ти планови осуђени на пропаст, мислим, јасна је сваком разумном човеку. Алармантно је да поново покушавају да искористе нацистичке пароле и праксу како би нанели стратешки пораз својим конкурентима, као и то да је нацизам који се донедавно „преживљавао“ у неким земљама ЕУ – у балтичким државама и делимично у Пољској, сада почиње да цвета у Немачкој, где се доносе закони који рехабилитују нацистичке злочинце. Све то осећамо и на својој кожи.

            Дали сте интервју за РИА Новости и поменули сте метод „обојених револуција“, који Запад користи за сузбијање неистомишљеника. Посебно сте навели пример октобра 2000. године, када је у Србији учињен први драстичан покушај. Тада је дошло до нелегалне промене власти. Затим је Запад практиковао „обојене револуције“ са различитим степеном успеха у Грузији и Украјини. Сада се нешто слично дешава у Молдавији. Сасвим недавно је био нови покушај да се то понови у Србији.

            Уверили смо се у чврстину председника Србије Александра Вучића и целог његовог тима у супротстављању тим покушајима да се на сваки начин подрије курс усмерен на јединство српског народа и у одбрани тих принципа који иритирају Запад. Свесрпски сабор је показао да то у потпуно одговара интересима Срба у Србији и у Босни и Херцеговини.

            Курс који председник Србије Александар Вучић брани и по питању Косова, захтевајући стриктно спровођење резолуције Савета безбедности УН, коју Запад игнорише и покушава да сруши, на све начине подстичући приштински режим и на све начине му повлађујући по цену занемаривања и омаловажавања легитимних интереса Срба.

            Немогуће је не поменути како Запад покушава да уништи канонско Православље. Руска Православна Црква и Српска Православна Црква, заједно са другим братским црквама, активно бране своја права и идеале, заједничке свим великим светским религијама, које сада покушавају да замене „неолибералним вредностима“.

            Ситуација у свету, коју сам покушао да укратко окарактеришем са тачке гледишта Русије, захтева још веће јединство оних који бране принципе Повеље УН у њиховој пуноћи и међусобној повезаности, а не селективно - само у оним деловима, који су потребни Западу као оправдање за своју агресивну политику и промовисање за њих корисне сарадње.

            Имамо много планова у нашим билатералним односима. Желе да их омету. Уверен сам да су редовни контакти наших руководилаца, премијера, потпредседника владе, укључујући и Вас, поштовани Александре, односи између министарстава спољних послова и парламената створили и јачају чврсту основу која одговара интересима наших народа.

            Да подсетим, упућени су позиви председнику Народне скупштине Србије Ани Брнабић и министру спољних послова Србије Марку Ђурићу да посете Русију. Бићемо срећни да их примимо овде.

            Још једном – добродошли!»

            У званичном саопштењу Владе Републике Србије каже се да су се Вулин и Лавров сагласили да је билатерална сарадња Србије и Русије веома добра и да се развија на свим нивоима, првенствено захваљујући пријатељским и срдачним односима председника Александра Вучића и Владимира Путина.

            Саговорници су истакли да су обе земље заинтересоване за даље унапређење српско-руског стратешког партнерства.

            Лавров је изразио подршку чврстој и доследној политици председника Републике Србије Александра Вучића.

            Вулин је поновио да је поносан на то што Србија није део антируске хистерије и што није увела санкције Руској Федерацији.

            Он је исказао захвалност Русији и министру Лаврову на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и на несебичној подршци у борби српског народа против резолуције о Сребреници.

            Вулин је истакао да Русија никада није условљавала или уцењивала Србију за своју безрезервну подршку, да јој је наша земља захвална због тога и да не заборавља вековно пријатељство наша два народа.

            Потпредседник Владе и руски шеф дипломатије разматрали су и моделе и механизме успостављања сарадње Републике Србије са организацијом БРИКС.

            После званичног разговора, министар иностраних послова Русије приредио је свечани ручак за потпредседника Владе Србије.

            Вулин се у Москви данас састао и са помоћником председника Руске Федерације Николајем Патрушевим.

            Он је честитао Патрушеву постављење на функцију помоћника председника Руске Федерације и именовање за председника Поморског колегијума и изразио задовољство тиме што ће наставити сарадњу у областима од интереса за обе земље.

            Током разговора констатована је узајамна усмереност на даље унапређење стратешког партнерства Србије и Русије.

            Потпредседник Владе оценио је да је Патрушев велики пријатељ и савезник Србије, исказавши му захвалност на личном труду као и залагању Руске Федерације у борби против доношења резолуције о Сребреници и на доследној политици поштовања територијаног интегритета и суверенитета наше земље.

            Потпредседник Владе Србије састао се данас, трећег дана званичне посете Москви, са министром трговине и индустрије Руске Федерације Антоном Алихановом.

            Вулин и Алиханов констатовали су да је Русија један од највећих спољнотрговинских партнера Србије и да је привредна и трговинска сарадња двеју земаља на високом нивоу.

            Саговорници су се сагласили и да одличне пријатељске и политичке односе двеју земаља треба искористити за додатно унапређење сарадње.

            Вулин је указао на то да додатни потенцијал пружа и Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Руске Федерације, који нуди предности и повољности привредницима, као и чињеница да Србија није увела санкције Русији.

            Потпредседник Владе је нагласио да Србија може бити важан чинилац економске стратегије Русије и да су улагања руских инвеститора у српску привреду добродошла. 

            [МИП РФ]

            https://srbratstvo.ru/lavrov-postujemo-cvrstinu-vucicevog-kursa-vulin-hv...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари