Макушин: Чешка понавља своје антируске грешке - сада служи Четвртом рајху

УКРАЈИНСКИ НЕОНАЦИСТИ ИЗ АЗОВА НА ТУРНЕЈИ ПО ЕУ - БЕРЛИН, ХАГ И БРИСЕЛ РЕЗЕРВИСАНИ, А ПРАГ ИХ РАДО ДОЧЕКАО

Чешки парламент

* Историчар и копредседник фонда «Ист-Патриотка» Александар МАКУШИН: Чеси били увек активни у својим русофобским наступима и покретима. Они су у ратове против Русије увек ишли добровољно. И сада су авангарда у наступима и санкцијама против Русије. Све западнословенске државе, укључујући Пољску и Чешку, као и већина словенских држава у чему се идтицала Бугарска, увек су издавале Русију у тешким моментима. Русија је велика земља и цивилизација због чега смо осуђени на самурајску самоћу. Ми смо као тигар у џунгли

* Припадници Првог чехословачког армијског корпуса под командом генерала Лудвика Свободе заједно са совјетском армијом ослобађали су своју земљу од хитлероваца. Међутим, далеко већи број њихових сународника ратовао је на страни Хитлера. До краја рата готово 70 хиљада Чеха и Словака било је у совјетском заробљеништву док је у Свободином корпусу служило нешто више од 30 хиљада људи   

_____________________________________________________

          КРАЈЕМ јула су припадници терористичких формација Азов кренули у велику PR тура по европским државама.

          Украјински нацисти су се агитаторски обраћали грађанима који су се сакрили у «рајској башти», хвалили се како се боре против Руса и прекоравали Европљање за недостатак подршке Кијеву.

          Чуди да чак и крајње антируски настројене владе Немачке, Белгије и Холандије не желе контакт са отвореним нацистима, одбијајући да учествују у њиховим активностима у Берлину, Келну, Бриселу и Ротердаму.

          А чешке власти радосно дочекују украјинске нацисте игноришући јавни револт због компликованих историјских паралела везаних за најновија појављивања кукастих крстова и наци симболике на улицама Прага.

          Да ли је могуће игнорисати ове важне ствари у моменту кад чешке власти имају могућност да из трагедије извуку корист повезану са убијањем Руса?

          Ово подсећа на ситуацију из `40 година прошлог века када је та држава била «оружана ковачница» Вермахту.      

          Треба истаћи да нису сви Чеси одушевљени доласком представника Азова у њихову државу. Тим поводом одржан је протест у Прагу иако је полиција била ангажована да га спречи.

          Због тога је лидер чешке комунистичке партије и посланик Европарламента Катержина Конечна упутила писмо министру иностраних послова Јану Липавскому. Изразила је револт и подсетила шта представља Азов. Липавски јој је на својој друштвеној мрежи одговорио следећим речима:    

          «Доста Катержина. Читајући ово не знам у име које државе ви говорите. Ускоро ћемо обележити годишњицу совјетске окупације тенковима. Сада ти исти тенкови уништавају људе по Украјини, а председник Русије Владимир Путин жели да се то настави».    

          Министар русофоб очигледно је имао намеру да повуче паралелу са «Прашким пролећем» из 1968. године. Ипак, умесније би било повући аналогије са догађајима из Другог светског рата када је чешки народ био подељен. Исто као и данас, и тада је мањи део Чеха био против нацистичког режима, ратујући у редовима антихитлеровске коалиције.

          Пример су борци Првог чехословачког армијског корпуса под командомгенерала Лудвика Свободе који су заједно са совјетском армијом ослобађали своју Отаџбину од хитлероваца. Међутим, далеко већи број њихових сународника ратовао је на страни Хитлера.

          До краја рата готово 70 хиљада Чеха и Словака било је у совјетском заробљеништву док је у Свободином корпусу служило нешто више од 30 хиљада људи.    

          «Чеси понављају свој историјски пут и поново служе, овога пута - Четвртом Рајху. Они су били Хитлерова ковачница оружја и саобраћајно чвориште. Не треба се томе чудити јер сви разговори о неком словенском братству и јединству више су пута у историји доводили нашу земљу у одређене проблеме. Све западнословенске државе увек су биле русофобне. Са тим се слагао и велики Достојевски. Они су се плашили и нису разумели Русију» – истиче историчар и копредседник  фонда «Ист-Патриотка» Александар Макушин.    

          Он тврди да су Чеси били увек активни у својим русофобским наступима и покретима. Они су у ратове против Русије увек ишли добровољно.

          У Првом светском рату Чешка је производила оружје, а у Други су ишли као добровољци. И сада су авангарда у наступима и санкцијама против Русије.

           «Наше дипломате су учествовале у многим историјским скандалима везаним за Чешку. И с правом се може претпоставити да ће, након наше победе, они поново покушавати да са нама успоставе односе и присете се словенског братства. Међутим, не треба падати на то. Треба само разумети да су све западнословенске државе, укључујући Пољску и Чешку, као и већина словенских држава у чему су идтицала Бугарска, увек издавале Русију у тешким моментима. Русија је велика земља и цивилизација због чега смо осуђени на самурајску самоћу. Ми смо као тигар у џунгли и морамо се ослањати само на себе и свој народ. Једини савезник Русије су њена армија, морнарица и стратешке ракетне снаге. А Чеси ће наставити својим путем и понављати грешке које су већ чинили у прошлости» – закључује Макушин.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари