The Economist: САД нису спремне за велики рат, чак не схватају предстојеће опасности

БРИТАНСКИ ЛИСТ ПРЕНОСИ ОЦЕНЕ СПЕЦИЈАЛНЕ КОМИСИЈЕ АМЕРИЧКОГ КОНГРЕСА

Припадници кинеске армије

* У извештају се наводи да су претње Сједињеним Државама, укључујући претњу „великог рата у блиској будућности“, најозбиљније након 1945. године. Још се упозорава да Вашингтон не схвата њихову величину и није спреман да се суочи са њима

* Највећи приватни аналитички центар САД - RAND Corporation (која је у Русији проглашена за непожељну организацију) - оценио да Вашингтон не би био у стању да се носи са Москвом и Пекингом - ни појединачно

_________________________________________________________

          СЈЕДИЊЕНЕ Државе нису спремне за велики рат, чак не схватају предстојеће опасности и ниво трошкова за припреме за њих, објавио је The Economist, позивајући се на извештај комисије која је темељно проучила стратегију националне безбедности администрације председника Џоа Бајдена.

          Та комисија, а у њој су били истакнути пензионисани амерички политичари, идентификовала је Кину и Русију као главне претње безбедности САД.

          Комисију је амерички Конгрес задужио да испита стратегију националне безбедности администрације председника Џоа Бајдена, а закључила је и да војна моћ САД слаби.

          Слична комисија је 2018-те упозорила да Сједињене Државе „могу да имају потешкоћа да добију рат против Кине или Русије, али и да могу да га изгубе“.

          Овога пута су формулације на исту тему још неповољније.

          У извештају се, наиме, наводи да су претње Сједињеним Државама, укључујући претњу „великог рата у блиској будућности“, најозбиљније након 1945. године. Још се упозорава да „Вашингтон не схвата њихову величину и није спреман да се суочи са њима“.

          Комисија је, иначе, означила Кину као најозбиљнији проблем, наводећи да је већ  испред Сједињених Држава не само по војној производњи него и по потенцијалу оружаних снага.

          Русија је, како је оценила, мања брига, али и даље представља претњу безбедности САД.

          С тим у вези, комисија је препоручила „ширење присуства америчких трупа у Европи и слање нових система ПВО и авијације на Стари континент“.

          Још упозорава: «Ни војни савези нису чаробна формула јер структура Оружаних снага САД мора узимати у обзири и снаге и обавезе савезника. А дошло је до значајног ширења и јачања партнерских контаката између Кине и Русије“.

          Комисија указује и да Русија, Иран, Кина и Северна Кореја здружено иступају против интереса Запада и САД, што је озбиљан повод за  ескалацију конфликта, који може прерасти у ратни сукоб како локалних, тако и глобалних размера.

          Највећи приватни аналитички центар САД - RAND Corporation (која је у Русији проглашена за непожељну организацију) - оценио је такође да Америка не би била адекватан конкурент Кини и Русији у случају рата.

           RAND чак прецизира: да Вашингтон не би био у стању да се са Москвом и Пекингом ни појединачно.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари