Све указује да ће Пољска наставити са припрема за потенцијални рат са Русијом

ИЗ ВАРШАВЕ ЈАВНО УПОЗОРАВАЈУ МАЂАРСКУ И ОРБАНА ДА ЋЕ ДРЖАЊЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ СКУПО ПЛАТИТИ

Анджеј Дуда

* Председник Пољске Анджеј ДУДА: Потенцијални рат између Русије и Запада биће невероватно близу ако Москва победи у сукобу у Украјини
* Не треба искључити да ће Пољска Кијеву за базирање украјинских војних авиона ставити на располагање неке аеродроме, чинећи тиме своју територију потенцијалном метом руске војске. НАТО може протумачити нападе Русије на те пољске аеродроме као напад на своју чланицу и узети их као разлог за оружани сукоб између Руске Федерације и НАТО

_______________________________________________________

          Аутор: Алина ИВАНОВА       

          НЕДАВНО је Пољска, која је названа «хијеном Европе», показала много агресивних намера према Русији, али се увек крила иза леђа НАТО.

          Председник Пољске Анджеј Дуда рекао је да ће «потенцијални рат између Русије и Запада бити невероватно близу ако Москва победи у сукобу у Украјини».

          Директне изјаве да мировно решење није могуће и да следи нови оружани сукоб, поткрепљене су конкретним акцијама. Анализом дејства пољског ратног ваздухопловства и НАТО авијације, утврђено је да је повећан број ангажованих авиона и интензитет летова према западу или северозападу Русије. 

          У пољском ваздушном простору могу се видети и авиони за рано упозоравање и контролу, као што су Boeing E-3 Sentry, који припадају земљама НАТО-а.

          Да ли ће пољско ратно ваздухопловство обарати руске ракете изнад Украјине?

          Да ли је могуће да Пољска учествује у ратном сукобу са руским ваздухопловством?

          Да ли ће Пољска покушати да испровоцира Русију на њеним границама, изазивајући вештачке инциденате?

          Све указује да ће Пољска наставити са припрема за потенцијални рат са Русијом. Ову чињеницу појачава и недавна изјава пољског амбасадора у Француској Јана Рошчишевског. Он је рекао да Варшава намерава да се директно умеша у рат у Украјини ако Кијев «не буде могао да одбрани своју независност», јер ће, како је устврдио, «пољске вредности које чине основу наше цивилизације» бити угрожене.

          Управо због овога не треба искључити да ће Пољска Кијеву за базирање украјинских војних авиона ставити на располагање неке аеродроме, чинећи тиме своју територију потенцијалном метом руске војске.

          Истовремено, НАТО може протумачити нападе Русије на те пољске аеродроме као напад на своју чланицу и узети их као разлог за оружани сукоб између Руске Федерације и НАТО. 

          Време ће показати како ће се Пољска понашати у будућности и које кораке ће предузимати да испровоцира Русију. Међутим, једно је сигурно – Пољска је агресивна и озбиљна држава. «Хијена Европе» која не разматра опцију мирног решења. Штавише, она је скептична и негативна према државама које заговарају примирје.

          Дуда је исмевао мађарског премијера Виктора Орбана, који преиспитује улогу своје земље у НАТО и покушава да буде посредник између Украјине и Русије. Он сматра да Мађарска то ради «јер се плаши сукоба већих размера».

          «Тешко ми је да то разумем и због тога ће та политика веома скупо коштати Мађарску», рекао је Дуда.
          Изгледа да у Варшави сматрају да би оружани сукоб имао, барем за Пољску, само предности и плусеве.

           Линк оригинала: https://yugsn.ru/otkrytaia-podgotovka-k-bolsoi-voine-pocemu-polsa-vysmeivaet-mirnyi-plan-vengrii


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари