Пољска формирала државну комисију за „борбу против руског утицаја“

ОПОЗИЦИЈА ЈЕ НАЗВАЛА – ИНКВИЗИЦИЈОМ У НЕОБОЉШЕВИЧКОМ СТИЛУ

* У Пољској је 31. маја (после скоро шест месеци дискусија и унутрашњих политичких битака) ступио на снагу закон о формирању посебне комисије за проучавање руског утицаја на унутрашњу политику земље у периоду од 2007. до 2022. године. Уколико ова комисија утврди да је постојао такав утицај на доношење било ког закона - биће поништен

* Ако открије руски утицај преко неког пољског политичара – такав може да буде суочен са ограничавањем политичког деловања и приступа јавним средствима у трајању од 10 година. „Пољаци заслужују да знају да ли је особа која је обављала одређене јавне функције била предмет било каквог руског утицаја“, рекао је председник државе Анджеј Дуда

* Пољска опозиција тврди да се ради о припреми за изборе и црном PR срачунатом на то да се њени лидери прикажу као „агенти Кремља, што ће владајућој партији Право и правда гарантовати очување парламентарне већине

___________________________________________________________

           Аутор: Геворг МИРЗАЈАН

           „УВОЂЕЊЕ инквизиторских судова у необољшевичком стилу“ - овим речима представници пољске опозиције исказују своје огорчење због усвајања закона о формирању специјалних комисија за борбу против „руског утицаја“.

           Какав је, према званичној Варшави, био тај утицај? А зашто су пољским властима заиста потребне те комисије?

           Није тајна да су актуелне пољске власти можда један  од највећих профитера од руске специјалне војне ситуације у Украјини. Њихови радикални русофобни политички ставови (који су не тако давно били маргинални у ЕУ) постали су мејнстрим, Запад обећава да ће напумпати Пољску оружјем, а на хоризонту се виде изгледи за освајање територија на рачун Западне Украјине.

           Међутим, сада ће владајућа партија Право и правда у Варшави убирати дивиденде од своје русофобије и на унутрашњем политичком плану.

           Уз помоћ лова на руске „агенте утицаја“.

           У Пољској је 31. маја (после скоро шест месеци дискусија и унутрашњих политичких битака) ступио на снагу закон о формирању посебне комисије за проучавање руског утицаја на унутрашњу политику земље у периоду од 2007. до 2022. године.

           Уколико ова комисија утврди да је постојао такав утицај на доношење било ког закона - биће поништен.

           Ако открије руски утицај преко неког пољског политичара – такав може да буде суочен са ограничавањем политичког деловања и приступа јавним средствима у трајању од 10 година.

           „Пољаци заслужују да знају да ли је особа која је обављала одређене јавне функције била предмет било каквог руског утицаја“, рекао је председник државе Анджеј Дуда.

           Једно испитивање јавног мњења показало је да 58 одсто Пољака ову комисију сматра „погрешном“.

           Чак ни година почетка истраге није изабрана случајно – 2007. године је странка Грађанска платформа, коју предводиo лидер пољских либерала Доналд Туск, формирала владу и владала земљом до јануара 2016. (када ју је заменило Право и правда). A према ПиС-у, донео је низ одлука под руским утицајем.

           Према речима сенатора Марека Пенка, претходне власти земље „одговорне су за конкретне политичке и геополитичке потезе, као што су ресетовање односа са Русијом, закључивање дугорочних енергетских уговора, који су, по угледу на многе европске земље, а посебно Немачку, увели Пољску у повећану енергетску зависност од Русије.

           У ствари, наравно, уочи нових избора у октобру ове године, Право и правда једноставно жели да рашчисти политичко поље, пљујући и по праву и по правди.

           Ово је чиста припрема за изборе и црни PR да се лидери опозиције прикажу као „агенти Кремља, што ће ПиС-у гарантовати очување парламентарне већине.

           „Упркос чињеници да Пољска остварује огроман економски напредак, друштво схвата да је све постигло сопственим радом и да то не дугује Качињском и компанији.

           Према речима потпредседнице Сената Габријеле Моравске-Станетске, комисија је једноставно незаконита – крши принцип поделе власти. Судска власт, према њеним речима, треба да буде у рукама судова, а не законодавне власти - Сејма и његове комисије.

           Могуће је да ће на основу овог закона целим партијама заб ранити излазак на изборе.

           (сажета верзија текста)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари