Трамп земљама-савезницама: Или плаћајте нашу сјајну војну заштиту или се штитите саме

ПО ПОВРАТКУ ИЗ ПАРИЗА ИМ ПРЕКО ТВИТЕРА ПОРУЧИО: „ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ“

* ФАКТИ: Фолира Доналд Трамп америчке савезнике и сателите. Све своди на несебичну војну заштиту савезника по свету на којој су САД  само губиле. А није тако. Америчка заштита била је у функцији и котрлоле и потчињавања тих земаља, држања на њиховом челу проамеричких влада, обезбеђивања продора и позиција америчког капитала. Америка је преко „заштите“ суштински инвестирала у Pax Americana и глобализацију под својим диктатом и од тога је имала и економску корист. Много већу од онога што је улагала

____________________________________________________________________________

          ДОНАЛД Трамп објавио је на Твитеру да се "тек вратио из Париза" с обежавања 100. годишњице окончања Првог светског рата где је лидерима држава савезница поручио да Вашингтон плаћа "хиљаде милијарди долара" за њихову војну заштиту и да "таква ситуација није више одржива".

         "Тек што сам се вратио из Француске где је много тога постигнуто на мојим састанцима са светским лидерима", твитовао је Трамп.

         Оценио је да "никада није лако када изнесете чињеницу да према САД треба да се понашају правично, чега досад није било, како на војном тако и на трговинском плану".

         "Велики део нашег буџета намењен је заштити других земаља, то су стотине милијарди долара, а ми имамо привилегију да губимо стотине милијарди долара у трговини са тим истим земљама. Рекао сам им да таква ситуација не може да се настави - то је, као што је и увек било, смешно неправично према САД. Огромне количине новца потрошене су на заштиту других земаља, а ми заузврат немамо ништа осим трговинских дефицита и губитака", навео је амерички председник на овој друштвеној мрежи.

         Он је додао да је "време да те богате земље или плаћају САД за сјајну војну заштиту, или да се штите саме".

         "И трговина мора да буде слободна и правична!", закључио је Трамп.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари