The National Interest: Америка пропада као Древни Рим, а може поновити судбину Вајмарске Немачке

ЛИСТ ПОВОДОМ УПАДА У КОНГРЕС САД УПОЗОРАВА: ТО МОЖЕ БИТИ НАЈАВА МНОГО МРАЧНИЈИХ ДОГАЂАЈА

* „Сједињене Државе ће се суочити са једним од два могућа сценарија: или ће јуриш на Капитол присталица актуелног председника Доналда Трампа постати последња епизода у актуелној драми мржње, или ће политичко насиље постати норма, па ће земља кренути путем Вајмарске Немачке у којој је развој догађаја потпуно делегитимисао власт“

________________________________________________________________

       РЕНОМИРАНИ амерички лист The National Interest објавио је упозорење на упад присталица Доналда Трампа у Конгрес САД може бити увертира у много „мрачније догађаје“.

       Исти лист је донекле упоредио данашњу ситуацију у Сједињеним Државама са немачком Вајмарском републиком. У овом контексту:

       „САД ће личити на римску републику из периода њеног пропадања, у којој су и Цицерон и Клаудије држали банде које су се међусобно нападале на улици. Ако буде тако – Сједињене Државе ће поновити судбину Вајмарске Немачке. од почетка до краја».

       The National Interest напомиње да су догађаји током 2020. године показали да је у Сједињеним Државама дошло до колапса норми које су људима са супротним погледима омогућавале да живе и сарађују унутар исте државе:

       „Немачке социјалдемократе на сопственом искусству спознале: када на политичко насиље одговорите насиљем, разлози који су проузроковали почетну окрутност не нестају. Сасвим обрнут:  узвратно насиље продубљује почетни јаз и доводи до све веће окрутности».

       У чланку се наглашава: «Сједињене Државе ће се суочити са једним од два могућа сценарија: или ће јуриш на Капитол присталица актуелног председника Доналда Трампа постати последња епизода у актуелној драми мржње, или ће политичко насиље постати норма, па ће земља кренути путем Вајмарске Немачке у којој је развој догађаја потпуно делегитимисао власт“.

       Доналд Трамп је 6. јануара на скупу својих присталица у Вашингтону изговорио и речи „идемо на Капитол“…

       Резултат је био: четири убијена демонстранта. Плус: један тешко рањени полицајац који је убрзо потом умро у болници.

       Трамп и даље тврди да је покраден на новембарским изборима, али је обећао да ће мирно предати власт Џоу Бајдену.

       Објавио је да неће присуствовати Бајденовој председничкој инаугурацији.

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари