Ритер: Америка ризикује да у Украјини понови несрећни авганистански сценарио

БИВШИ АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ПОВОДОМ ДОДЕЉИВАЊА КИЈЕВУ 40 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Скот Ритер

* Скот РИТЕР: „С обзиром на све што се десило у Авганистану, зар не би било требало поставити особу која ће се побринути да новац буде потрошен на оно што  треба? Не могу да кривим Конгрес што улаже толики новац у Украјину, али треба их кривити што се не питају - како контролисати тај новац

_____________________________________________________________

       СJЕДИЊЕНЕ Државе ризикују да са Украјином понове авганистански сценарио са несрећним исходом – оценио је бивши амерички обавештајац и војни експерт Скот Ритер.

       Указао је да ће се и у случају Украјине поновити немогућност контроле утрошка преко 40 милијарди долара претходних дана додељених. Утолико пре што је Украјина „земља која не води рачуна о својим проблемима“.

       Размере корупције у Авганистану биле су, како је указао, равне стратешкој претњи.

       А Украјину је амерички Кејто институт дуго сматрао једном од најкорумпиранијих земаља на међународној ранг листи.

       „С обзиром на све што се десило у Авганистану, зар не би било требало поставити особу која ће се побринути да новац буде потрошен на оно што  треба? Не могу да кривим Конгрес што улаже толики новац у Украјину, али треба их кривити што се не питају - како контролисати тај новац“, наглашава Ритер.

       Републикански сенатор Ренд Пол је 12. маја блокирао усвајање закона о додели додатних 40 милијарди долара помоћи Украјини.

       Упркос томе, документ је 19. маја потписао амерички лидер Џо Бајден.

       „Гледајући на брзину додељивања Кијеву десетина милијарди долара америчке помоћи, тешко се отети осећају већ виђеног јер Вашингтон понавља исте грешке које су довеле до дебакла у Авганистану. Новац америчких пореских обвезника биће потрошен не само на оружје, како би то могло изгледати на први поглед. Значајан део ће отићи ће на исплату плата и пензија украјинским државним службеницима и војницима. А не зна се да ли би порески обвезници САД пристали да финансирају војску која је до крајности прожета одвратном идеологијом неонацизма“, навео је Ритер.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари