New York Times: САД морају битно утицати на војне одлуке Кијева да би спречиле рат НАТО-Русија

ЧАРЛС КУПЧАН УВЕРЕН ДА ИЗ ИСТИХ РАЗЛОГА МОРАЈУ УСМЕРАВАТИ СТРАТЕШКЕ ЦИЉЕВЕ УКРАЈИНЕ

Чарлс А. Купчан

* Професор Универзитета Џорџтаун зазире да би украјинске власти могле доносити „стратешки неразумне” одлуке које ће довести до ескалације сукоба

* ФАКТИ: Проблем је у томе што Пентагон и ЦИА пресудно утичу на све битне и најбитније не само војне одлуке кијевског режима. Што САД фактички провоцирају рат Русија-НАТО. Да није тако, украјински врх би био многообазривији и суздржанији. Јер, њиме би управљао страх пред Русијом...

________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе и њихови савезници морају директно учествовати у дефинисању стратешких циљева кијев The New York Times ског режима – написао је за The New York Times Чарлс А. Купчан, професор међународних односа на Универзитету Џорџтаун.

       Прво је оценио да су три акције Украјине допринеле деградацији ситуације: убиство новинарке Дарје Дугине, терористички напад на Кримски мост и напад дроновима на бродове руске Црноморске флоте.

       Купчан је уверен да Вашингтон - да би смањио вероватноћу ширег сукоба између НАТО и Русије - треба да Кијев буде отворенији поводом својих борбених планова, а амерички званичници да буду више укључени у доношење војних одлука Кијева.

       Он зазире да би украјинске власти могле доносити „стратешки неразумне” одлуке које ће довести до ескалације сукоба.

       Раније је већ упозорио: да су покушаји да се Русија потпуно изолује и претвори у парију - стратешка грешка.

       Америчка министарка финансија Џенет Јелен објавила је да САД намеравају да хитно пребаце 4,5 милијарди долара Украјини као нову економску помоћ. Појаснила је да је реч о гранту Кијеву.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари