Мекгрегор: Америка и њени савезници неће добро проћи ако се у Украјини сударе са Русијом

БИВШИ САВЕТНИК ШЕФА ПЕНТАГОНА СВОЈИМА: НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ ВОЈНУ МОЋ РУСИЈЕ

* Пуковник Даглас МЕКГРЕГОР: „Председник Џо Бајден и његови генерали треба да схвате колико ће војни неуспех бити штетан за америчко друштво након неуспеха Сједињених Држава у Ираку и Авганистану. Амерички војни морал је на ниском нивоу“

___________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе и њихови савезници - мешајући се у ситуацију у Украјини - не би требало да потцењују војну моћ Русије, оценио је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор.

         Он је у чланку написаном за The American Conservative поводом вести да Бела кућа разматра могућност да у Украјини против Русије употреби снаге НАТО предвођене САД упозорио:

         „Таква коалиција неће бити у стању да сконцентрише неопходна војна средства за остваривање супериорности над руском војском. Мало је вероватно да ће традиционално америчко оружје моћи да победи војну моћ Русије. А недостатак конкретних циљева довешће у питање способност НАТО-а да порази руске снаге.

         -Важно је имати на уму, додао је Мекгрегор, да Москва има потпуну моћ над целом својом оружаном силом, да руски војници знају за шта се боре, а да амерички генерали не могу да очекују такву лојалност од својих савезника“.

         Амерички пуковник отворено сумња да ће чланице НАТО – у случају судара са Русијом -моћи да оставе по страни своје националне интересе.

         Мекгрегорова завршна процена је да ће цена неуспеха западних мултинационалних снага НАТО у Украјини бити веома висока:

         „Председник Џо Бајден и његови генерали треба да схвате колико ће војни неуспех бити штетан за америчко друштво након неуспеха Сједињених Држава у Ираку и Авганистану. Амерички војни морал је на ниском нивоу. Регрутовање у оружане снаге теже је него икад,  а амерички економски изгледи су још мрачнији”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари