Клинтон открио подробности свог разговора са Јељцином о ширењу НАТО на исток

УБЕЂИВАО ГА ДА НАТО-БАЗУ У ПОЉСКОЈ НЕЋЕ КОРИСТИТИ ЗА НАПАД НА РУСИЈУ

* Борис ЈЕЉЦИН му узвратио да он верује да алијанса неће нападати РФ, али да многи његови сународници не мисле тако јер њихово историјско памћење укључује Хитлера и Наполеона

* Патрик Бјукенен, главни уредник The American Conservative, назвао ширење НАТО на исток грешком. Пo његовом мишљењу, акције Сједињених Држава довеле су до почетка нове етапе Хладног рата са Москвом и zближавања Руске Федерације и Кине

____________________________________________________

         БИВШИ амерички председник Бил Клинтон у интервјуу за Си-Ен-Ен присетио се свог разговора са првим председником Руске Федерације Борисом Јељцином о напредовању НАТО-а на исток.

       „Упитао сам га: 'Да ли стварно мислиш да ћу искористити базу у Пољској да бомбардујем Русију?' Он је одговорио: „Не, али многи у Русији тако мисле јер њихово историјско памћење укључује Хитлера и Наполеона“, рекао је Клинтон.

       Истакао је да је Јељцину одговорио да су историјске идеје о Русији повезане са таквим владарима као што су Иван Грозни, Петар Први и Катарина Друга, за чије владавине је руска држава „контролисала своје суседе”.

       Додао је да САД и Северноатлантска алијанса неће угрозити Русију, па се за сукоб у Украјини не може кривити ширење НАТО.

       Клинтон је чак рекао да је Русији понудио посебно партнерство са алијансом и перспективу уласка у НАТО.

       Раније током дана, шеф војног комитета НАТО-а Роб Бауер рекао је да је Северноатлантска алијанса званично признала да је почела да планира ширење до граница Русије пре неколико година.

       Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је 9. септембра најавио да ће алијанса распоредити нове снаге на источној граници и послати сигнал Русији да је спремна да брани своју територију.

       Пре тога, 3. септембра, Патрик Бјукенен, главни уредник The American Conservative, назвао је ширење НАТО на исток грешком. Пo његовом мишљењу, акције Сједињених Држава довеле су до почетка нове етапе Хладног рата са Москвом и зближавања Руске Федерације и Кине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари