Карпентер: Ако се САД јаче умешају у Украјини, биће то - дугорочни сукоб Запада и Русије

НАГЛАСИО: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ СЕ НЕ МИРЕ СА СВЕТОМ У КОМЕ НЕМАЈУ ДОМИНАЦИЈУ

 * Оценио да би било добро да САД направе признају да је њихово арогантно инсистирање на ширењу НАТО до граница Русије угрозило главне безбедносне интересе Руске Федерације и да – направе корекцију

__________________________________________________________

       АМЕРИЧКА интервенција у Украјини претвориће се у дугорочни сукоб Запада и Русије - Тед Гален Карпентер у чланку за портал 19fortyfive.

       Према речима овог војног експерта из Cato Institute, САД нису у стању да се помире са „несавршеним моделом света“, а за њих је такав сваки модел који не прдразумева њихову доминацију.

       Карпентер је навео дугачак списак држава и територија у којима је инвазија довела до неповратних последица: Кувајт, Сомалија, БиХ, Србија, Авганистан, Ирак, Либија, Сирија,  Украјина...

       „Лидери САД морају да науче да је често мудрије прихватити несавршену, чак и непријатну ситуацију да би се избегла катастрофа. Нажалост, већина чланова спољнополитичког естаблишмента у  Вашингтону не показује да је ишта научила на претходним грешакама.

       По његовом мишљењу, било би много достојније да САД направе први корак и признају да је арогантно инсистирање Вашингтона на ширењу НАТО до граница Русије угрозило главне безбедносне интересе Руске Федерације.

       Карпентер је рекао да САД - уместо да прихвате тако непријатан, али ипак подношљив исход - настављају да користе Кијев као пиона у прокси-рату НАТО-а против Москве.

       Колумниста кинеског листа Global Times  Карлос Мартинез указао је да је амерички председник Џо Бајден био у дослуху са Украјином против Русије чак и пре почетка специјалне операције и да је Кијеву унапред даоогромну количину оружја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари