Демократска већина у доњем дому Конгреса САД тражи покретање 4 кривична поступка против Трампа

ПРЕПОРУКЕ ЊЕНОГ СПЕЦИЈАЛНОГ КОМИТЕТА ЗА ИСТРАГУ О 6. ЈАНУАРУ НИСУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ

* Комитет свој извештај срочио на 800 страница, а Министарству правде САД препоручио да Доналда Трампа гони и за „подстицање или помагање побуне

________________________________________________________

       СПЕЦИЈАЛНИ комитет Представничког (доњег) дома Конгреса САД, који је завршио истрагу о упаду присталица Доналда Трампа на Капитол 6. јануара 2021. године, препоручио је да се против бившег америчког председника покрену четири кривична поступка.

       Како следи из извештаја о резултатима истраге од 800 страница, Министарству правде САД је препоручено да покрене четири кривична поступка против Трампа, међу којима главна оптужба треба да буде – „подстицање или помагање побуне“.

       „Знамо много више о председниковим плановима и акцијама да промени исход избора него што су практично сви у Конгресу знали када је председник Трамп смењен 13. јануара 2021. или када му је суђено у Сенату у фебруару те године“, наглашава се у извештају.

       Специјални комитет је оценио да су „Трамп и неки други“ имали разрађене конкретне планове да „ометају, опструишу или утичу“ на пребројавање гласова 6. јануара и на тај начин пониште легитимне резултате избора.

       „Докази показују да је председник Трамп знао да је тај план незаконит чак и пре 6. јануара“, наводи се.

       Препоруке специјалног комитета нису обавезујуће за Министарство правде САД.

       Трамп је 19. децембра рекао да би његово позивање на одговорност за „јуриш на Капитол“ указивало на покушај да се он онемогући да буде кандидат на наредним председничким изборима (у новембру 2024-те).

       Амерички конгресмен – демократа Адам Шиф - рекао је да би бивши шеф државе могао бити кривично гоњен.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари