Демократе кренуле да своју владавину учине вечном – 17 држава САД се успротивило

`ПОКРЕТ ОТПОРА` ПРЕДВОДИ ТЕКСАС КОМЕ ВЕЗУЈЕ РУКЕ БЕКСТВО ЛОКАЛНИХ ДЕМОКРАТА У ВАШИНГТОН

* Државе у којима републиканци имају власт пооштравају изборна правила, а даље их либерализују државе под влашћу демократа које највише забрињава то што `ред заводе` и  државе (Флорида, Џорџија, Ајова...) које су традиционално „шарене“ па победник у њима има веће шансе да уђе у Белу кућу

* Већ се догодио и случај без преседана. Минуле недеље се 56 посланика из Тексаса, који представљају Демократску партију, укрцало у два чартер-авиона и одлетело за Вашингтон. Не скривајући да тиме желе да осујете покушај републиканаца да промене изборна правила у тој држави

* Демократе су у апсолутној мањини у законодавном телу Тексаса, али оно без њих нема кворум (потребно је да присуствује више од две трећине посланика). Разјарени гувернер Тексаса, Грег Абот, чак је затражио да полиција похапси одбегле посланике и да их присили да се врате „на посао“

* Џо Бајден је контрирање републиканаца назвао "неамеричким" и изговорио: „Суочени смо са најозбиљнијим тестом за нашу демократију од Грађанског рата. Ово није хипербола - од Грађанског рата!“

_________________________________________________

       Аутор: Владимир КОРНИЛОВ

       У СЈЕДИЊЕНИМ Државама се разгорева  велика битка око тога ко ће контролисати амерички Конгрес након избора 2022. године.

       Толико епска да ју је председник државе Џо Бајден већ упоредио са Грађанским ратом у својој земљи.

       Све је почело прошлогодишњим прљавим председничким изборима, који су били праћени масом прекршаја. Доналд Трамп, који се вратио на велику политичку сцену, још једном је објавио да је његова победа „украдена“ а то није могло а да не узбурка страста.

       Након што је поступак гласања и пребројавања гласова био сломљен у неколико држава у корист Бајдена, зачули су се гласови упозорења да републиканци више никада неће моћи да победе на изборима.

       И сам Трамп је, много пре председничких избора, рекао да ће Републиканска странка бити збрисана ако дозволи даља омекшавања правила гласања.

       Због тога су државе у којима извршна и законодавна власт припадају републиканцима, одмах након Бајденове победе, почеле да преправљају изборна правила гласања у правцу пооштравања контроле гласања.

       А у демократским државама: све потпуно супротно - уклањају се све више и више ограничења могућности гласања.

       У Калифорнији готово сва већ уклоњена.

Доналд Трамп и Грег Абот

       Аналитичари Бренан Центрa наводе да је од 1. јануара до краја јуна 17 републиканских држава донело 28 нових закона који „ограничавају приступ гласању“.

       Демократе највише забрињава то што су  неке од тих држава (Флорида, Џорџија, Ајова...) сматране кључним на последњим изборима.

       Све у свему, у „плавим“ (демократским) државама, се након избора 2020-те доносе закони којима се уклањају ограничења за гласаче. Само у Вирџинији је усвојено девет таквих докумената.

       Догодио се и случај без преседана.

       Минуле недеље се 56 посланика из Тексаса, који представљају Демократску партију, укрцало у два чартер-авиона и одлетело за Вашингтон. Не скривајући да тиме желе да осујете покушај републиканаца да промене изборна правила у тој држави.

       Демократе су у апсолутној мањини у законодавном телу Тексаса, али оно без њих нема кворум (потребно је да присуствује више од две трећине полсаника).

       Разјарени гувернер Тексаса Грег Абот чак је затражио да полиција похапси одбегле посланике и да их присили да се врате „на посао“.

       Међутим, тексашка полиција нема шта да тражи у Вашингтону, где су се склониле „избеглице“.

       Одбегли посланици себе, иначе, тако и зову. Један од њих је на Твитеру објавио селфи како једе салату, са речима: "Мој први оброк као избеглице. Укусно."

       Демарш тексашких демократа био је повод Бајденовом невероватно оштром говору којим је појачао сопствену подршку федералним законима које демократе сада припремају да би неутралисали законе донете у „црвеним“ државама.

       Председник САД је понашање републиканаца назвао "неамеричким" и изговорио:

       „Суочени смо са најозбиљнијим тестом за нашу демократију од Грађанског рата. Ово није хипербола - од Грађанског рата!“

       Овим је фактички рекао да два светска рата, убиства председника САД, Велика депресија, Вотергејт... нису ништа наспрам покушаја низа држава да уведу бар мало реда у свој изборни систем.

       А ако се зна шта је изазвало реакцију тексашких демократа, онда поређење са Грађанским ратом (са оптуживањем републиканаца за „расизам“, чему је Бајден прибегао у свом говору) изгледа још смешније.

       Јер, Бајден је за „расизам“ прогласио намеру Тексаса да у закон укључи обавезно присуство посматрача приликом пребројавања гласова или обавезни видео-надзор на бирачким местима.

       А то је управо оно што бројни западни критичари непрестано захтевају од Русије и других земаља!

       Тексашки републиканци такође желе да забране гласање из аутомобила.

       И још: да обавежу све који се одлуче за гласање преко поште да бисте да изборној комисији предоче последње четири цифре своје полисе социјалног осигурања или возачке дозволе, односно - да потврде да постоје.

       Захтев за показивање докумената, са становишта демократа, одсеца значајан део етничких мањина (које обично подржавају Демократску партију). Републиканци, међутим, тврде да ће то онемогућити само „мртве душе и нелегалне мигранте“ који су „гласали“ 2020. године.

       Тексас на оптужбе Вашингтона одговорио да као држава већ дуго има правила према којима било који бирач може представити један од седам врста службених докумената са фотографијом да би стекао право гласа. А ако их неко из било ког разлога нема - да може потпуно мирно и бесплатно добити потврду за гласање.

       Али ни ово не одговара демократама. Они сада покушавају да хитно прогурају кроз Конгрес САД два федерална закона који ће неутралисати покушаје републиканских држава да заведу ред у издавању гласачких листића.

       С обзиром на то да демократе могу да обезбеде већину од једног гласа у Сенату, њихови противници иду на филибустерску процедуру - одбијају да то питање уврсте у дневни ред, а за то је потребно 60 од 100 гласова.

       Заправо, ово је сасвим упоредиво са поступцима тексашких демократа - у оба случаја, конгресмени блокирају кворум. Али, како је различит однос према томе либералних медија!

       Ти медији величају „херојске акције“тексашке Демократске партије и снажно захтевају од Бајдена да предузме мере да се елиминише сама могућност „филибустера“ у америчком Сенату.

       Демократе са пеном на устима доказују да о томе треба гласати само са већином од једног гласа. Све је то прекривено бучним изјавама о „заштити демократије“ и милитаристичком реториком налик Бајденовом `грађанском рату`.

       Цинизам ситуације је у томе што републиканци и демократе покушавају да укину филибустер само када су у већини.

       Демократе сада себи покушавају да унапред обезбеде победу на изборима 2022. елиминисањем контроле над бирачким списковима и поступком пребројавања гласова.

       Републиканци схватају да им је од животне важности да искључе бројне илегалне мигранте из изборног процеса, да потисну излазност „обојене“ популације и не дозволе поштанским радницима (углавном присталицама Демократске партије) да одлучују о исходу избора. Као што је то било на изборима прошле године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари