Бретон: Трамп је фон дер Лајен рекао да САД неће бранити ЕУ ако је Русија нападне

ЕУ-КОМЕСАР ТИЈЕРИ БРЕТОН НЕ КРИЈЕ ДА НЕ ЖЕЛИ ДА СЕ ДОНАЛД ТРАМП ВРАТИ У БЕЛУ КУЋУ

* Трампов адвокат Џон ЛАУРО: Могуће ускраћивање мом клијенту имунитета бившег шефа државе отвориће Пандорину кутију бескрајног низа политичких прогона. То ће бити катастрофа за Америку“

* Московски американолог Дмитриј ДРОБЊИЦКИ: „Покушај да се Трамп спречи да учествује на изборима изазваће озбиљан грађански сукоб у САД. Трамп има бољи рејтинг не само од свих својих републиканских конкурената, већ и од Бајдена. Каква год да буде пресуда Врховног суда САД, либерали то неће прихватити одлуку у корист Трампа, а трампистички конзервативци неће прихватити одлуку против Трампа. До сада све иде ка грађанском сукобу“

____________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће притећи у помоћ Европској унији (ЕУ) и неће је подржати ако буде изложена оружаном нападу, упозорио је бивши амерички председник Доналд Трамп.

         Politico тврди да је Трамп ово рекао у разговору са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен на Светском економском форуму у Давосу 2020. године. Међутим, признајући да је Трампа цитирао према „сведочењу европског комесара за унутрашње тржиште Тјерија Бретона“.

         ЕУ-комесар је наводно присуствовао том разговору, а још је открио да је Трамп оценио да је НАТО мртав и да су САД спремне да напусте ту војну алијансу.

         Бретон не крије да се не бави `препричавањем` тог разговора Трамп-Лајен тек онако, већ са намером да алармира САД и Запад колико би био опасан републиканчев повратак у Белу кућу.

         Трампов адвокат Џон Лауро изјавио је, иначе, у Вашингтону да ће могуће ускраћивање његовом клијенту имунитета бившег шефа државе отворити Пандорину кутију бескрајног низа политичких прогона.

         „То ће бити, нагласио је, катастрофа за Америку. То ће бити директан напад на демократију“.

         Процена да ли Трамп има такав имунитет сада је у рукама Апелационог суда у Вашингтону.

         Трампови адвокати тврде да је он као шеф државе имао правни имунитет и да је искористио своје право на слободу говора одбијајући да призна пораз на изборима 2020. године.

         Тужилаштво покушава да докаже да Трампу може да се суди за акције које је предузео као председник САД.

         Трамп је укупно оптужен за 91 кривично дело у четири кривична процеса, које он сам сматра покушајем демократа да га спрече да буде поново изабран на највишу државну функцију.

         Трампу спрети више од 700 година затвора на основу укупног броја оптужби.

         Московски американолог Дмитриј Дробњицки процењује:

          „Покушај да се Трамп спречи да учествује на изборима изазваће озбиљан грађански сукоб у САД. Није лако уклонити главног кандидата за председничку функцију са политичке сцене. Трампо има бољи рејтинг не само од свих својих републиканских конкурената, већ и од Бајдена. Каква год да буде пресуда Врховног суда, значајан део политичке елите и друштва у Сједињеним Државама неће прихватити ниједну од његових одлука. Либерали то неће прихватити одлуку у корист Трампа, трампистички конзервативци неће прихватити одлуку против Трампа. До сада све иде ка грађанском сукобу, а нико у Вашингтону још није предложио начин да се то избегне“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари