American Conservative: Антируске санкције су резултат потпуног неуспеха спољне политике САД

„РУСИЈА ЈЕ ПРЕВЕЛИКА, ЊЕНИ РЕСУРСИ ОГРОМНИ, КАО И ГЛОБАЛНИ УТИЦАЈ - ДА БИ БИЛА ИЗОЛОВАНА“

* Амерички политиколог Марк ЕПИСКОПОС: „Вашингтон више не може да само санкцијама натера друге спроводе његову вољу. Време је да промени приступ спољној политици док то још може да ради под сопственим условима и да се скине са игле санкција јер ће у супротном само погоршати ствари на штету Америке“

* „Елита САД још увек се није ослободила ароганције која их је обузела у моменту једнополарности који је наступио након распада СССР, када више није било ниједне државе на свету која је некако могла да утиче на САД“

__________________________________________________________

         ЗАДИВЉУЈУЋИ отпор Русије западним санкцијама, који су стручњаци широм света у више наврата анализирали, интересантан је и сам по себи, а још више по томе што је „пресуда спољнополитичким смерницама којима се руководи Вашингтон од 1991. године” - оценио је амерички политиколог Марк Епископос.

         Он је на страницама листа American Conservative додатно указао:

         „Санкције које су Сједињене Државе примењивале кроз своју историју имају једну суштинску ману: функционишу само ако њихова жртва има бар неки мотив да се повинује захтевима америчке владе, и друго - ако су уверене да постоје реалне шансе за укидање ограничења. За Русију, барем од 2014. године, ниједан од ових услова није испуњен. Чак је Москва дуго деловала са уверењем да јој санкције неће бити укинуте ни под којим околностима.

         Исто се може рећи, навео је Епископос, и за друге земље које су под снажним казненим мерама, попут Ирана или Северне Кореје. Међутим, у случају Русије, САД и Запад у целини су најјасније показали како се њихови циљеви разликују од средстава која су им на располагању. Једноставно речено, руска држава се показала као превелика, њени ресурси сувише огромним, а њен глобални утицај превише фундиран да би била ефективно изолована.

         American Conservative је уверен да фијаско антируских санкција није био само озбиљна погрешна процена спољнополитичког естаблишмента САД:

         „У суштини се показало да су антируске санкције резултат потпуног неуспеха темељних принципа на којима је изграђена спољна политика САД. Вашингтон је санкције Русији увео и наставио да уводи упркос свим знацима да неће функционисати, а тако се држао јер елита САД још увек није ослободила ароганције која их је обузела у моменту једнополарности који је наступио након распада СССР, када више није било ниједне државе на свету која је некако могла да утиче на САД“.

          Епископос закључује: „Вашингтон више не може да само санкцијама натера друге спроводе његову вољу. Време је да Вашингтон промени приступ спољној политици док то још може да ради под сопственим условима и да се скине са игле санкција јер ће у супротном само погоршати ствари на штету Америке“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари