Заменик државног тужиоца САД из „Реганове ере“: Излазак Америке из НАТО зауставиће рат у Украјини

БРУС ФАЈН: АКО КОНГРЕС САД ДОНЕСЕ ТАКВУ ОДЛУКУ ЗАСЛУЖИЋЕ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА МИР

* ФАЈН у чланску написаном за амерички лист The Hill: Постојање НАТО након распада СССР нема смисла. Ширење алијансе постало је узрок актуелне кризе у Европи

_____________________________________________________________

       ИСТУПАЊЕ Сједињених Држава из НАТО могло би да допринесе завршавању сукоба у Украјини – оценио је Брус Фајн, заменик државног тужиоца САД у време владавине Роналда Регана.

       Он је у чланку написаном за амерички лист The Hill навео да Конгрес (парламент) САД може доношењем закона о повлачењу САД из НАТО окончати сукоб у Украјини и за тај потез „добиити Нобелову награду за мир“.

       Фајн је подсетио да је одлуком Конгреса  Сједињених Држава један споразум већ био поништен: Америчко-француски споразум из 1778. отказан је 1798-ме.

Брус Фајн

       Фајн је оценио да постојање НАТО након распада СССР нема смисла и да је даље ширење блока постало узрок актуелне кризе у Европи.

       Он сматра да Конгрес САД може да поправи сопствени имиџ ако одлуком о напуштању НАТО допринесе окончању украјинског сукоба.

       Како је Фајн нагласио, таква одлука би омогућила Вашингтону да уштеди више од 100 милијарди долара, који иду за подршку Кијеву.

       Упозорио је да се украјинска криза без таквих мера неће разрешити у блиској будућности.

       Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да је НАТО у источној Европи значајно повећао производњу „совјетског“ наоружања и муниције.

       Поновио је да за Украјину остају отворена врата Северноатлантске алијансе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари