Претерана исхрана убије више људи него глад!

Милијарда људи у свету сваке ноћи иде гладна на спавање, али...

  • Гојазних у свету 50 одсто више него гладних, каже извештај Међународне федерације црвеног крста и црвеног полумесеца
  • Више од  2,4 милиона људи годишње умре од „претеране исхране“ што је изнад броја оних које годишње убије глад
  • Међународни званичник довео у везу стране инвестиције и брзу храну са рекордним порастом гојазности у свету

      СКОРО једна милијарда људи широм света леже свако вече у кревет гладна, али „прекомерна исхрана“ убија више људи, каже извештај највеће хуманитарне организације, Међународне федерације Црвеног крста (IFRC), пренос индијска агенција Пи-Ти-Ај (PTI, Press Trust of India).

      „Скоро једна милијарда људи је се недовољно храни док невереватних 1,5 милијарди људи има прекомерну телесну тежину, укључујући и растући број у земљама са ниским и средњим просечним примањима,“ каже се у Извештају о светским непогодама за 2011. годину (World Disasters Report - 2011) које израђује Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

      „Прекомерна исхрана убија годишње 2,4 милиона људи, више него глад,“ изјавио је након објављивања извештаја Непалац, Џаган Чапагаин (Jagan Chapagain), директор IFRC за Азију и Пацифик.

      „Број гојазних расте у Индији и Кини у којима се налази скоро половина гладних у свету као и у другим земљама јужне Азије. Један од разлога је увећавање директних страних инвестиција (FDI) као и прекомерна зависност од брзе хране,“ рекао је он, додајући међутим да за овај проблем још увек не постоје специфични подаци за индивидуалне земље.

      Што се саме Индије тиче, IFRC каже да сам предлог Закона о прехрамбеној безбедности неће бити довољан да искорени глад из Индије, сугеришући да се предузме холистички приступ како би се обезбедиле елементарне намирнице за сиромашне као и довољно производње житарица за постизање овог циља.

      „Храна сама по себи неће бити тај одговор... влада треба да почне са плановима за обезбеђење намирница сиромашним породицама као и производње више хране на одрживи начин,“ изјвила је за индијску агенцију Михоко Тамамура, директор Светског програма за храну за Индију.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари