Планета се дебља због вишка угљендиоксида у атмосфери

Дански научници су објавили шокантно истраживање о могућим узроцима епидемије гојазности у свету

* Ларс-Џорџ Херсог, директор истраживачког центра за превенцију и здравље Универзитетске болнице у Глострупу, са колегама почео пилот-студију у којој је 6 мушкараца сместио у изоловане просторије. У неким просторијама била је повећана концентрација CO2. Након седам часова, пустили су све учеснике да једу колико желе...

* Једно истраживање показало да pH вредност крви – њена киселост – утиче на нервне ћелије у мозгу које регулиршу апетит и метаболизам лучењем хормона орексина. Како већа количина CO2 чини крв киселијом, Херсог је претпоставио да је то узрок повећаног апетита

* Чак и ако додатна истраживања потпуно потврде његову хипотезу, Херсог упозорава да она не сме да послужи људима као изговор да престану са вежбама и да пазе на унос хране. Напротив  – вежбањем се ослобађа више CO2 из организма што потврђује да редовно вежбање има још један, до сада непознат, позитиван учинак на здравље

         НАУЧНИЦИ верују да је повећана концентрација CO2 у атмосфери у претходним деценијама директно утицала на светску епидемију гојазности.

         Дански научници су недавно објавили истраживање о могућим узроцима епидемије гојазности у свету, у којем су дошли до неочекиваног закључка – људи се гоје јер се у ваздуху налази премного угљен диоксида.

         Ларс-Џорџ Херсог, директор истраживачког центра за превенцију и здравље Универзитетске болнице у Глострупу, до хипотезе да се људи гоје због промена у ваздуху дошао је пре неколико година – после 22-године истраживања животних навика хиљада Данаца. У томе истраживању приметио је да су се и дебели и мршави учесници у истраживању пропорционално угојили.

         Када је први пут посумњао у CO2, Херсог је почео трагати за било каквим везаним истраживањима која би могла побити или потврдити његову хипотезу. Пронашао је чак три студије чији резултати наизглед подржавају његове тврдње.

         Гојазност је најбрже расла у САД између 1986. и 2010. на источној обали – где су концентрације CO2 највеће. Надаље, у истраживању из 2010., које је укључивало 20.000 животиња у разним лабораторијима по свету, показало је да су све животиње полако добијале на тежини иако су биле у контролисаним условима.

         Коначно, кључну подршку за своју теорију Херсог је нашао у истраживању из 2007., које је показало да pH вредност крви – њена киселост – утиче на нервне ћелије у мозгу које регулиршу апетит и метаболизам лучењем хормона орексина. Како већа количина CO2 чини крв киселијом, Херсог је претпоставио да је то узрок повећаног апетита.

         Године 2011., Херсог је са колегама почео малу пилот-студију у којој је 6 мушкараца сместио у изоловане просторије. У неким просторијама била је повећана концентрација CO2. Након седам часова, пустили су све учеснике да једу колико желе. Истраживање је показало да су учесници у експерименту који су били изложени већој концентрацији CO2 јели за чак 6 одсто више од осталих.

         Чак и ако додатна истраживања покажу његову хипотезу, Херсог упозорава да она не сме да послужи људима као изговор да престану са вежбама и да пазе на унос хране. Напротив  – вежбањем се ослобађа више CO2 из организма што потврђује да редовно вежбање има још један, до сада непознат, позитиван учинак на здравље.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари