Ватикан не подржава ни Порошенка ни Вартоломеја – приоритет су му односи са РПЦ

БЕЧКИ DER STANDARD: У ТОКУ ЈЕ БОРБА ЗА ПРИМАТ ИЗМЕЂУ ДРУГОГ (ЦАРИГРАД) И ТРЕЋЕГ РИМА (МОСКВА)

* Ватикански дипломата: „У Ватикану се одлично схвата да би односи са неканонском украјинском црквом довели односе са РПЦ. Приоритет Ватикана је очување добрих односа са Руском православном црквом“

* Други архијереј РПЦ митрополит ИЛАРИОН: Папа а ни било ко у име Ватикана никада није подржао разбојничка дејства Цариграда

___________________________________________________________________________

         ЈЕДАН дипломата Ватикана изјавио је да папа Франциско нема намеру да због новоформиране црквене структуре у доводи у питање односе са Руском православном црквом.

         Име му није наведено, али се наводи да је рекао:

         „У Ватикану се одлично схвата да би односи са неканонском украјинском црквом довели односе са РПЦ. Приоритет Ватикана је очување добрих односа са Руском православном црквом. Папа Франциско увек указује на братство католика и православних“.

Митрополит Иларион

         Исти дипломата је потврдио да је Франциско добио поруку руског патријарха Кирила упућено и другим поглаварима светских цркава, генералним секретарима УН и ОЕБС и лидерима више европских земаља у којима је указао на кршење права верника канонске Украјинске православне цркве.

         И други у хијерархији РПЦ - митрополит Иларион – потврдио је Ватикан неће стајати ни на чију страну „поводом Украјине“. Другим речима: да неће подржати антиканонско деловање Цариградске патријаршије на канонској територији РПЦ у Украјини.

         Притом је посебно нагласио: „Апсолутно је немогуће да папа Франциско буде арбитар поводом Украјине. Православна црква живи по својим правилима и законима. Ми ћемо спор поводом Украјине решити самостално, без учешћа Папе Римског“.

         Иларион је додао да папа а ни било у име Ватикана никада није подржао „разбојничка дејства Цариграда“.     

         Московски патријаргх Кирил оценио је данас да украјинске власти присиљавају вернике да  своје душе повере самозванцима расколницима.

         Бечки лист Der Standard оценио је, иначе, да појава „нове цркве“ у Украјини може имати озбиљне религиозне и политичке последице.

         Исти лист упозорава да је конфликт већ превазишао сукоб Кијева са Москвом и пише:

         „Православни су добили сукоб Другог Рима (Цариграда) са трећим Римом (Москвом) за примат. Није јасно хоће ли поглавар РПЦ, Кирил, имати снаге да победи Вартоломеја којег је подржао ауторитетни јерусалимски патријарх Теофил“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари