Не може цела планета као Америка

Беседа Његове Светости Патријарха Кирила у Црвеној сали катедрале Христа Спаситеља приликом сусрета са члановима Глобалне групе за лидерство Светског економског форума у Давосу

Превела: Ксенија Трајковић

 

о Дубоко сам уверен да наша планета није способна да опстаје у условима константне економске експанзије, уз константни пораст становништва и константно повећање оптерећености човекове околине и знам да многи деле такав став

о Планета Земља нема довољно ресурса да цео људски род живи онако како се живи у Америци

о Човек који је способан да ограничава своје потребе може решавати задатке које никада неће решити онај који самога себе не уме да ограничава

 

          15. март 2011. г.

ПОКУШАВАМ да одговорим на питање: чине ли човека срећним све виша граница потрошње, све веће могућности, све већи комфор, све веће свакодневно благостање?

Мислим да се сви ми данас налазимо пред изазовима принципијелно новим у поређењу са оним који су постојали до недавно. Припадам генерацији која добро памти 1973. годину. Заиста не знам шта о том времену пишу у уџбеницима историје или економије, али се добро сећам шта се те године десило. Тада сам живео и радио у Женеви где сам представљао нашу Цркву при међународним организацијама. То је била година прве енергетске кризе када су се на бензинским пумпама одједном створили дуги редови.  Људима који су стајали у тим редовима понекад је недостајало стрпљења и почињали су физички конфликти. Људи су се тукли да би први узели „пиштољ“ и сипали гориво у свој аутомобил. Управо у то време први пут је почело да се говори о ограничавању економског раста. Тада сам прочитао књигу познатог економисте Ростоа који је писао о тим ограничењима.

СТРОГИ РУСКИ ПОСТ

Свест људи који су живели 1960-их година није се заокупљала никаквим ограничењима – посебно код нас у Совјетском Савезу. Ми смо имали своје идеале и своје циљеве. Говорили су нам да совјетски људи треба да лете више од других, даље од других, да граде највише зграде, најмоћније фабрике, али нико није говорио да постоји проблем ограничености ресурса, проблем загађења човекове околине, да се не може стално подизати граница потрошње, при том не узимајући у обзир ограниченост ресурса планете Земље као ни загађење човекове околине. Тада, 1973. г., јавност се први пут шокирала и људи су почели да размишљају о томе да је константно растући ниво потрошње лажна парадигма развоја.

Од тада је прошло скоро 40 година. Међутим, ако изађемо на улицу у Москви, Њујорку или било ком другом граду и питамо просечног човека шта жели, он ће нам  вероватно одговорити у духу филозофије неограничене потрошње. Сигурно ће рећи: „Потребно ми је то, то, и то“. А човек који већ има све оно о чему је маштао ваш први саговорник набројаће вам другачији списак вредности које би желео да поседује. Неко жели стан или викендицу а неко хоће да промени сопствени авион...  

Постоји ли неки разумни критеријум за процену онога шта је потребно човеку за пуноћу живота? Никаква економска теорија неће нам дати такве критеријуме. Штавише, ако економисти буду говорили о неопходности ограничења раста потрошње испровоцираће економски колапс: што је потрошња мања тим је економска експанзија слабија и развој спорији. Међутим, да ли је наша планета способна да опстаје у условима константне економске експанзије уз константни пораст становништва и константно повећање оптерећености човекове околине? Дубоко сам уверен да није и знам да многи деле такав став.

А сада најважније питање: како човек може одредити ниво сопствене потрошње? Овде бих хтео да кажем да је сада у Руској Цркви време поста – као, барем формално, и на Западу. Ми у Руској Цркви постимо веома строго. А када кажем „ми“ радујем се што је реч не само о онима који стално посећују храм него и о великом проценту становника савремене Русије. Например, нагло пада потрошња меса. Веома је једноставно уверити се у то, - довољно је отићи на пијацу или у продавницу и питати шта се дешава са куповином меса у време поста. Код нас влада строга дисциплина поста која потиче из древних времена. У њеној основи је свест о томе да је човек дужан да васпитава самога себе укључујући и став о уздржавању и ограничавању својих потреба. Јер, човек који је способан да ограничава своје потребе може решавати задатке које никада неће решити онај који самога себе не уме да ограничава.

СРЕЋА И ПОТРОШЊА

Али самоограничавање – није она вредност коју нуди савремена цивилизација. Узмимо рекламу, луксузне часописе, - тамо се намеће сасвим другачији начин живота. Шта све то значи ако полазимо од стратешког погледа у будућност? Живимо ли правилно или погрешно? Да ли је наш живот добро уређен? Мој скроман одговор је следећи: живимо погрешно и због те неправилности Бог нас кажњава. Све што се данас дешава са климом, све што се данас дешава човеку, сведочи о томе да се наш развој уистину не одвија на прави начин.

Има ли планета Земља довољно ресурса да сви живе онако како се живи у Америци или онако како о томе маштају на форуму у Давосу, укључујући и наше руске економисте којима засијају очи при помисли како се може добро живети? Може ли читав људски род тако живети или не може? Одговор је веома једноставан: не може, Земља није за то удешена. Бог није створио Земљу за то да бисмо ми бескрајно повећавали ниво своје потрошње и били срећни.

Мислим да би зато било веома важно да се у све дискусије о економском расту и превазилажењу економске кризе укључе праведне, разборите дискусије – она мера која се тиче личности човека, људске среће и пуноће живота, као и да покушамо да разумемо колико та срећа зависи од нивоа наше потрошње.

_______________________________

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Nina Horvat's picture
Nina Horvat (није потврђен) 01:50 03.03.2015.

  • +0
Voting is closed.

Ja mislim da MOZE i da treba slusati Boga tj. ispunjavati Bozije zakone. Gospod je sve uredio i sigurno da ima hrane za sve ljude ali ne treba da se prenajedamo niti da bacamo hranu kao sto statistika govori. A takodje oni koji imaju vise treba da pokazu milost prema onima koji su gladni, goli i bosi. To sve pise u Svetom Pismu, cudi me Patrijarh Kirilo da tvrdi da ne moze da se zivi. A ocigledno da se zivi i da je Bog dao sve i Zemlju i Sunce da sija i reke i druge vode i izvore energije. Sasvim sigurno, da gresite Patrijarse. Mi samo treba Bogu milom da se zahvalimo i da cuvamo zakone pa ce biti svega. Ne kazem, niukoliko da zivimo kao Amerikanci, ne treba toliko trositi a ne moze se ni toliko raditi svugde po svetu pa i ne treba. Ali, skromno, pametno, razumno to moze i to je sramota i roptanje je reci da ne moze. Znate Bog kaze; Bog hrani i dobre i lose. Sunce sija i daje toplotu i dobrima i losima. Ali, takodje: Bog vise voli DOBRE nego RDJAVE. Ali nas sve ipak voli. Ne mislim da Gospod vise voli Amerikance od Rusa, ali mislim da vise voli pravoslavne od jeretika i bezboznika. A I mnogo se arci i baca i nekorisno upotrebljava.

Fleta's picture
Fleta (није потврђен) 04:04 04.08.2015.

  • +0
Voting is closed.

Do you own the apple iphone but , possess little
expertise how to use the idea?

my weblog; boom beach gems free

mrljavko's picture
mrljavko (није потврђен) 10:00 19.06.2016.

  • +0
Voting is closed.

Nije problem na pr. u poljoprivrednoj potrosnji iako se mnogo toga baca. Zemlja je stvorena da se grdi sazre i truli i opet vrati u zemlju. Zemlja je stvorna da se radja i umire koristeci sunce vazduh i vodu. To je sve tako normalno. Problem nije kada sve ima prirodne tokove. On nastaje kada se stvari pre vremena razgradjuju i unistvaju za racun stetocinskog razvoja potrosacke ekonomije. To je kao kockarska igra kad voda udje u usi. Tu igru su izmislili prakticari sa Zapada. Najveci problem da semuzika za igru nikada ne menja. Novac, novac i novac. Bogacenje. To je upravo pogubna i prljava igra zavodjenja mozga covecanstva. Imalo se vise ili manje, uvek se prezivi i sve dok postoji ljudska solidarnost. Nauka o blagostanju je u sustini jedna veoma nakazna nauka. Upravo njeno generisanje i propagiranje je najgnusnija laz. Svim sledecim generacijama ta nauka je ostavljena u amanet i ne obecava mnogo dobra ako se protiv nje novi narastaji ne budu pobunili. Problem je da one ne mogu da prepoznaju sve podvale koje su stvorene pre njihovog rodjenja. Najveci problem su ucitelji i lideri ovog sveta, koji postaju sve nesposobniji vremenu u koje covecanstvo ulazi. Nesposobi da se odupru, priglupin i nebrazovanim protagonistima ekonomske ekspanzije, koja se izgleda odvija po najprimitivnijim pravilima ekonomske igre. nece nikakav Bog pomoci tamo gde nema svesti.

rudolphbal's picture
rudolphbal 02:04 02.07.2017.

  • +0
Voting is closed.

You've got very well info right.

Home Page - mouse click the following post - Recommended Web-site
- Visit Web Page - Get More Information - from this source
- Read Far more
- view it now - visit link - click through the up coming website page
- More about the author -
linked site - how you can help - find out here now -
over at this website - click over here
- learn more
- Our Web Site - click now - over at this website - in the know - internet - Go At this site - her explanation
- view - see here now - Click Home - Read Alot more
- My Page - relevant site
- Full Review - straight from the source - linked site - Full Posting - visit the following web site -
get more info - Highly recommended Reading - more info here
- click the next website page - see this here - visit the up coming webpage -
check it out - Look At This - description here - Source -
visit the website -
right here -
please click the next page -
see this website - sources tell me -

http://www.reliancejioforum.com/viewtopic.php?t=194736 - http://nivaldoca.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=221124 - http://www.freepcclinic.com/pcsale/index.php?page=user&action=pub_profil... - http://www.bjkbasket.org/forum/member.php?action=profile&uid=38994 - http://www.ff39.cn/home.php?mod=space&uid=399&do=profile&from=space - http://www.zbazar.cz/user/profile/5623 - http://daddyuploads.com/member.php?u=30554-DarlaDobbs - https://wiki.sslug.dk/wiki/Aliments_qui_font_maigrir - https://ukrvetmarket.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=511619 - http://precomer.com/ActivityFeed/MyProfile/tabid/61/UserId/291375/Defaul... - http://www.paranormalworld.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id... - http://alttech.discountfloors.us/forum-beta/index.php?topic=1001025.0 - http://95bu.com/home.php?mod=space&uid=196074&do=profile - http://livesamsung.ru/user/ClaribelSam/ - http://forum.linuxonandroid.com/discussion/3908/repas-equilibre-pour-mai... - http://www.compunet.tv/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=68881 - http://www.fierosite.com/users.php?mode=profile&uid=188045 - http://www.fuke520.com/home.php?mod=space&uid=18483&do=profile&from=space -
http://[email protected]/blogs_post.php?id=1100850 - http://oriflame-saransk.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=70470 - http://seminar.uny.ac.id/temuilmiahpsikologi2016/?q=content/maigrir-sans... - http://mf-danilamaster.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=16767 - http://kirishikhleb.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1019160 - http://forum.avtock.ru//viewtopic.php?id=178265 - http://www.kpssteknik.com/uye-declanvase.html - http://kipra-papua.com/xmb/member.php?action=viewpro&member=HXLBarney - http://zarinbazr.com/index.php/component/k2/itemlist/user/134897 - http://ee.punbb-hosting.com/profile.php?id=1751 - http://www.wikzy.com/user/profile/833138 - https://www.dronerules.io/wiki/Comment_maigrir_du_visage -
http://www.agegenesimarigliano.it/members/kayleneakeroyd/ - http://qatardunia.com/author/bennettspra/ - http://friendlyfire.org.uk/forum/member.php?action=profile&uid=62571 -
http://calcadosdejahu.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1... - http://www.9665.net/comment/html/index.php?page=1&id=194405 - http://www.ta3arof.net/author/epifaniavof/ -
http://ele-service.de/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=496802 - http://mariandate.com/groups/tisane-pour-maigrir/ - http://nastypac.info/viewtopic.php?t=105380 - http://urungano.com/index.php?p=/discussion/316/acupuncture-pour-maigrir - http://markemusic.com/component/k2/itemlist/user/5450 - http://forum.aspekindonesia.org/member.php?action=viewpro&member=EmanuelBoo - http://www.ingermania.de/members-2/shavonnecuella/profile/ - http://www.here-egypt.com/vb/member.php?u=7340 - http://www.opensourcebb.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=13013 - http://ru-bk20.ru/profile.php?id=50 - http://tireuishome.com/home.php?mod=space&uid=9696&do=profile&from=space - http://wiki.psurfer.net/index.php/Usuario:CharissaRif - http://www.power-roleplay.com/forum/index.php?topic=14314.0 - http://fractite.com/forums/index.php?/topic/1086-maigrir-rapidement/

my page; menu pour maigrir

Robislav- Role (Srboljub)'s picture
Robislav- Role ... (није потврђен) 16:11 07.10.2015.

  • +0
Voting is closed.

Nazalost, mnogo ljudi mogu biti vodjeni samo novac.

Mnogo ljudi su se preselili daleko od boga.

Neke zemlje zele da nateraju druge, da zive kao oni sami.

Bez bozjim zapovestima, nema buducnosti za ljude!

Srdacan pozdrav sve srpske u ruske citaoci!

lionelthor's picture
lionelthor 17:03 30.06.2017.

  • +0
Voting is closed.

Great looking web site. Presume you did a bunch of your own html coding.

relevant website - similar webpage - find out this here - view site… - stay with me - have a peek here - view it now - simply click the following web site - My Source - why not check here -
check here -
More Tips
- go now - my website -
Going At this website
- Read the Full Piece of writing - check out this site - click through the next web site -
Suggested Resource site -
a knockout post
- Read Significantly more -
find out here
- Get Source - Related Homepag - please click the following post - site - Suggested Browsing -
about his - relevant internet page - This Web-site - more resources -
the advantage - Click Webpage
- official website - Get Source -
click here to find out more - visit the following website - more.. - view it - visit the next website page
- killer deal - Recommended Website - relevant web-site - additional hints - Related Web Page
- look here - click this site -
Read the Full Write-up
- next page - my website
-

http://www.bakibo.ch/author/loyd5141934/ - http://www.gghyhg.com/comment/html/index.php?page=1&id=615632 - http://manifoldcomputers.com/index.php/component/k2/itemlist/user/8994.html - http://www.con-ciencia.cl/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1252339 - http://www.myadvisor.it/forum/entry.php?3173-maigrir-du-visage - http://roxlandestate.com/author/jordanifn06/ - http://sa-tt.com/apple/member.php?u=111952 - http://malimusavir-rehberi.com/makaleler/4809-aliments-pour-maigrir.html - http://wach-auf-wismar.org/index.php?title=Comment_maigrir_des_bras - http://4schulz.eu/index.php?title=Tisane_pour_maigrir -
http://thai-pixmon.com/bbs/home.php?mod=space&uid=53033&do=profile&from=... - http://www.enoavia.es/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=90491 - http://speroda.org/index.php/component/k2/itemlist/user/3236 - http://egascapitalltd.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=340486 - http://manual.dexlerindustries.info/index.php/User:CharlaMazzeo71 - http://fernandomanso.com/component/k2/itemlist/user/2401 - http://www.puntadev.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=7548 -
http://wayback.archive.org/web/2/https://www.commentmaigrir.us/modules.p... -
http://bbs.talakeji.cn/home.php?mod=space&uid=3030&do=profile&from=space - http://emuleros.net/member.php?u=79-MickiCaviness67 - http://www.cgtsalamanca.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=2058 -
http://alah0015.edumedia.ca/mtm6231/assg03/node/112174 - http://a-sport.pro/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=560981 - https://amt-games.com/forum/member.php?u=10839-MaudeSadle - http://englishcollege.a2hosted.com/mw/index.php?title=Que_manger_pour_ma... -
http://www.j2mih.com/mboard/msg/71034.html - http://www.grauewelt.com/igor/forum/profile.php?id=62 - http://dpj168.com/home.php?mod=space&uid=829755&do=profile&from=space -
http://redesign-infogroup.devportal.apigee.com/repas-pour-maigrir - https://heroxmu.com/forum/index.php?topic=418.0 - http://forum.shutupandtrain.com/vanilla/profile/donettegal - http://jabaloot.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=14638 - http://akmc.in.ua/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=12045 - http://bbs.mywcm.com/home.php?mod=space&uid=1136&do=profile&from=space - http://gamescap.com/profile/rashadbyrum - http://www.wrestlingfanssuck.com/phpnuke/modules.php?name=Your_Account&o... - http://sanchichemicals.net/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=110627 - http://c2h-hq.com/xmb/member.php?action=viewpro&member=CherylP416 - http://sbm.uz.edu.ph/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=381786 - http://www.magazinparchet.ro/component/k2/itemlist/user/6705 - http://jornalismogospel.com.br//modules.php/modules.php?name=Your_Accoun... - http://www.ff39.cn/home.php?mod=space&uid=399&do=profile&from=space - http://art-graf1991.ru/blog/100868.html - https://www.centrolesam.com/foro/index.php?action=profile;u=12 -
http://bilolawnmowers.com/activity-feed/my-profile/userid/16785 - http://www.ozhiphop.com/forum/member.php?action=viewpro&member=GusParson8 - http://onlinefilmvideo.com/user/YoungRodger/ -
http://www.nhealth-asia.com/webboard/index.php?action=profile;u=26716 -
http://www.cdm-avocat.fr/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5552 - http://lottizzazionipasotto.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id...

Here is my web site que manger pour maigrir

Додај коментар