Украјинско православље канонски повезано са Москвом на литију у Кијеву извело 300.000 верника

УЈЕДИЊЕНИМ РАСКОЛНИЦИМА НИШТА НЕ ВРЕДИ НИ „ТОМОС О АУТОКЕФАЛНОСТИ“ ДОБИЈЕН ИЗ ЦАРИГРАДА

* Литија показала да је Украјинска православна црква  јача него што је била. Упркос томе што јој је Порошенков режим радио и горе ствари него Мило Ђукановић СПЦ

_________________________________________________________________________

         НЕ ДА се руска и проруска Украјина која је охрабрена политичким падом Петра Порошенка са којим је почео, као изгледа, сумрак унијатске западноукрајинске доминације.

         Литија – коју је поводом 1031-ве годишњице крштавања древне Кијевске Руси организовала кандонска Украјинска православна црква, која је канонски повезена са Москвоском патријаршијом – извела је на улице Кијева 300.000 верника.

         Прошле године их је на исти дан било око 250.000.

         Литија је показала две изузетно важне ствари. Мобилизацију оних који су окренути Русији и Руском свету, а и да нема ништа од– у Порошенковој кухињи, у Вашингтону и Цариграду планираног и прижељкиваног  масовног преласка верника у „Православну цркву Украјине“ створену од уједињених расколника.

         Литија је и Порошенку, и Американцима, и цариградском патријарху Вартоломеју продемонстрирала да позиције канонског православља у Украјини није нимало поколебао ни томос о аутокефалности дат расколницима.

         Чак напротив: да је Украјинска православна црква  јача него што је била. Упркос томе што јој је Порошенков режим радио и горе ствари него Мило Ђукановић СПЦ.

         Са Порошенковим падом су уједињени расколници остали без политичког кишобрана и то се одмах одразило и на њихову агресивност. Јер, након председничких избора нису успели да УПЦ отму ни једну једину цркву.

         Чак је суд одбацио захтев Министарства културе Украјине да се УПЦ промени име у – „Руска православна црква у Украјини“.               

     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари