Украјински расколници све насилнији према УПЦ – Кијев, ОЕБС и УН то мирно посматрају

ГРУПА ВЕРНИКА УКРАЈИНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОСЕТИЛА СРБИЈУ, ЦРНУ ГОРУ И АЛБАНИЈУ

Отети храм УПЦ у Виници

* Украјинске власти и представници национвлних наоружаних формација - користећи силу - покушавају да натерају клирике и вернике УПЦ МП да пређу под јурисдикцију такозване «Православне Цркве Украјине (ПЦУ)» створене од стране украјинских аутокефалиста и Патријарха константинопољског Вартоломеја

* УВолинској области незаконито пререгистровано 20 верских општина. Свештеници УПЦ морају да служе у кућама или под отвореним небом

* У Буковини верници УПЦ села Михаљча у току године претрпели су много малтретирања за веру – пребијања, клевете, унижавање, булинг деце у школи, судске тужбе

* Власти Украјине предузимају све што могу да скину са дневног реда Управе Врховног Комесара УН за права човека питања повезана са масовним кршењима права верника Украjинске Православне Цркве Московске Патријаршије

____________________________________________________________________

        САСВИМ недавно група православних канонских верника из Украjине посетила jе Србиjу, Црну Гору и Албаниjу. Том приликом верници су поред посете црквама и манастирима имали и сусрете са великодостоjницима СПЦ.

        У тим разговорима било jе истакнуто да се у Украјини настављају кршења права верника Украјинске Православне Цркве Московске Патриаршије (УПЦ МП). У многим регионима ове земље украјинске власти и представници национвлних наоружаних формација - користећи силу - покушавају да натерају клирике и вернике УПЦ МП да пређу под јурисдикцију такозване «Православне Цркве Украјине (ПЦУ)» створене од стране украјинских аутокефалиста и Патријарха константинопољског Вартоломеја.

        У садашњем тренутку кршења права православних верника су забележена у Волинској области где је незаконито пререгистровано 20 верских општина. Свештеници морају да служе у кућама или под отвореним небом.

        У селу Сусваљ Владимир-Волинског рејона принудно је преведен под јурисдикцију УПЦ Богородични храм.

        Настављају се покушаји одузимања храмова у Житомирској области где су у децембру 2019. године били забележени покушаји одузимања Свето- Успенског храма у селу Успенка.

        Осмог децембра 2019. године у селу Грињава Верховинског рејона присталице «ПЦУ» су заузеле Свето-Успенски храм УПЦ.

        У Тернопољској области 3. јануара 2020. године око 120 представника «ПЦУ» је у току молитве упало у двориште парохијског дома у селу Стенка Бучацког рејона.

Један од покушаја отимачине у Буковини

        У току седнице обласног савета цркава и верских организација чиновници Сумске обласне државне управе на ултимативан начин су 17. јануара 2020. године изјавили представницима Сумске, Конотопске и Романске епархија о обавезном поновном регистровању верских општина УПЦ.

        Прес-служба Сумске епархије саопштила je да постоји стални притисак од стране државних службеника Сумске области према начелу припадности «погрешној» цркви.

        Архиепископ Александријски и Светловодски Боголеп је 12. фебруара 2020. године саопштио да је Кировоградска обласна државна управа без сагласности верника поново регистровала две верске општине Александријске епархије УПЦ, наиме Свето-Покровску општину села Чечелијевка  Петровског рејона и и Свето-Николајевску општину Александровског рејона.

        У селу Машја Костопољског рејона Ровенске области присталице ПЦУ су 22. и 23. фебруара 2020. године покушавале да застраше игумана и парохијане Свето-Јовано-Богословског храма, разбили су прозор на кући свештенослужитеља и засули јајима просторију општине УПЦ.

        Сукоб у селу Машја траје већ око годину дана. За то време уз толерисање локалних власти присталице «ПЦУ» су у више наврата правиле провокације у селу и пребијале људе.

        Забележено је деловање радикала приликом насилног одузимања  Свето-Николајевског храма у селу Бирки Александријске епархије.

        У Буковини верници УПЦ села Михаљча у току године претрпели су много малтретирања за веру – пребијања, клевете, унижавање, булинг деце у школи, судске тужбе.

        У селу Будераж Здолбуновског рејона Ровенске области се наставља насилно одузимање Свето-Покровског храма УПЦ од стране присталица «ПЦУ».

        Забележени су покушаји одузимања храмова УПЦ од стране присталица «ПЦУ» Ивано-Франковској епархији у селима Пробојновка и Грињава Верховинског рејона Ивано-Франковске области.

        У селу Грињава представници «ПЦУ» су заузели комплекс храмова УПЦ и у току два месеца ускраћују приступ  храму игуману и верницима.

        Ситуација са правима православних верника у Украјини појачава раскол у православном свету и недопустива је у демократској и слободној држави каквој тежи да постане Украјина.

        Дејства украјинских власти и нападача радикалних организација у земљи су у супротности са Општом декларацијом о правима човека, Уставом и важећим законима Украјине.

Поглавар канонске Украјинске паравославне

цркве (МП) -митрополит Онуфрије

        Забринутост изазивају следећи чиниоци:

        Насилно одузимање храмова УПЦ МП од присталица ПЦУ које прати пребијење верника и представника свештенства.

        Претње од стране украјинских власти да се употреби насиље према свештенству и верницима УПЦ МП.

        Незаконито поновно регистровање црквених општина УПЦ МП као и превођење храмова под јурисдикцију ПЦУ без сагласности парохијана. Овај процес подржавају политички ангажовани украјински судови и локалне власти.

        Представници ОЕБС су упознати са ситуацијом на терену. Они су више пута добијали сигнале од парохијских општина УПЦ о кршењу права верника. Међутим, није дошло до активних дејстава са њихове стране.

        Свештенство и верници су се више пута обраћали председнику Владимиру Зеленском, Влади и Скупштини са молбом да се предузму мере за поправљање ситуације са правима верника. Међутим, изузев неких случајева на терену, парохије и верници УПЦ МП настављају да трпе претње одузимања и физичког обрачуна.

        У овим приликама власти Украјине предузимају напоре да скину са дневног реда Управе Врховног Комисара УН за права човека питања о масовним кршењима права верника Украjинске Православне Цркве Московске Патријаршије.

        Молимо вас да предузмете мере за заштиту права верника УПЦ МП у Украјини и ставите до знања властима ове земље да наведена ситуација не одговара принципима ОУН, основним критеријумима демократске државе коју се труди да подигне Председник Украјине Владимир Зеленски.    

        (Саопштење СНП - Избор jе наш поводом тешке ситуациjе верника Московске Патриjаршиjе у Украjини)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари